Iszlamisták, nácik és szélsőbalosok igyekeznek profitálni a koronavírusból

A világjárvány jobb- és baloldalon egyaránt a szélsőségeket táplálja, elősegítve az Iszlám Államnak és más milíciák térnyerését Európában.

Míg a COVID-19 krízisből fakadó egészségügyi és gazdasági helyzet kezelésének kell továbbra is prioritást élveznie, a kormányoknak nem szabad elsiklaniuk a biztonsági szempontok felett sem, beleértve a lezárásokból és gazdasági nehézségekből adódó frusztráció veszélyét, mely a radikalizációnak kedvezhet — figyelmeztet Gilles de Kerchove európai terrorelhárítási vezető az Algemeiner beszámolója szerint.

Kerchove a Reutersnek adott nyilatkozatában kijelentette, hamarosan eljuttat a tagállamokhoz egy a helyzetben felmerülő kockázati szempontokat tartalmazó dokumentumot, mely többek között szélsőséges csoportok online „ellenségeik” szándékos megfertőzésére uszító üzeneteiről szóló jelentéseket is tartalmazza majd.

Európán kívül az Iszlám Állam és az ahhoz kapcsolódó csoportok iraki, szíriai és Száhel-övezetbeli területek visszahódítására törekszenek, kihasználva azt a tényt, hogy a kormányok a vírus elleni küzdelem miatt vagy egyéb okoknál fogva, többek között az összeomlott olajárak miatt destabilizálódtak.

“A vírus jelentős hatással volt a törékeny helyzetű államokra, és újabb teret enged az Iszlám Állam számára hogy újra levegőhöz jusson. Komoly okunk van az aggodalomra” — szögezte le az európai terrorelhárítás vezetője.

Irak különös aggodalomra ad okot, mivel a harmadik miniszterelnök-jelölt kinevezése után nehezen megy  kormányalakítás, és mivel az olaj — a legfontosabb jövedelemforrása — ára a pandémia  következtében teljesen bezuhant.

Az Iszlám Állam feléledt a koronavírustól

Számos terrortámadást és legalább egy kivégzést is végrehajtottak Szíriában és Irakban az elmúlt hetekben az ISIS emberei.

“Remélem nem veszítjük szem elől a biztonsági kockázatokat, miközben, teljesen helyesen a legégetőbb egészségügyi és társadalmi hatásokra koncentrálunk ” — tette hozzá a pozícióját 2007-óta betöltő Kerchove.

“Az a hatalmas pénzösszeg, amit a gazdasági, szociális és egészségügyi következmények enyhítésére költünk majd, a biztonság rovására mehet. Úgy kell megelőznünk egy válságot, hogy közben nem hozunk létre újabbat.”

A terrorelhárítási vezető reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy jelentése a tagállamok között diskurzust indíthat, majd idővel konkrét döntésekhez is vezethet.

Globális szinten a szélsőjobboldal online tevékenysége is rohamosan fokozódik: a 4Chan-hoz hasonló webhelyeket, illetve a Telegramhoz hasonló üzenetváltó alkalmazásokat a zsidók, muzulmánok, bevándorlók és mások elleni gyűlölet terjesztésére használják. Ismert recept, hogy őket válság idején gyakran teszik meg bűnbaknak, és most is őket hibáztatják a világjárványért.

Mint ahogy arról lapunk korábban is beszámolt, számos szélsőséges szervezet szólított fel az elmúlt időszakban szándékos fertőzésre. Tunéziában a biztonsági erők köreiben próbálták meg terjeszteni a vírust. Számos blog terjeszt összeesküvés-elméleteket a betegség eredetéről, Kínát, Iránt vagy Izraelt hibáztatva a világjárványért, mellyel csak tovább szítják a harag és a paranoia tüzét az otthon ragadt társadalom körében.

“Az emberek bezárkóztak és emiatt sokkal több időt töltenek online. Mindez ideális lehetőséget nyújt arra, hogy az egész nap számítógépükön lógó embereket könnyedén elérjék,”

— szögezi le Kerchove.

“Nagy valószínűséggel növekedést fogunk tapasztalni a jobboldali szélsőségek terén… arra használják a koronavírust, hogy saját ügyüket mozdítsák előre. Ez mindenképpen egy olyan ügy, amit a kormányok napirendjének elejére kell helyezni”

— tette hozzá.

Azonban nem csak a jobb-, a baloldalon is megnövekedett a radikális tevékenység a terrorelhárítás vezetője szerint. Az 5G-technológiától rettegők, akik meg vannak győződve arról, hogy ez terjeszti a betegséget, Nagy-Britanniában és Hollandiában mobilantennákat gyújtottak fel, és blogjaikon a vírust használják fel antikapitalista és globalizációellenes programjaik terjesztésére számos európai nyelven.

Felrobbantott egy katonákat szállító autóbuszt Szíriában csütörtökön az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet. A detonáció a kormányerők hat katonájával végzett – adta hírül az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja, az OSDH. A robbanószerkezetet az út mellé telepítették. Az eset Szíria északkeleti részén történt, ahol – a központ értesülései szerint – ismét egyre aktívabbak az Iszlám Állam harcosai.

Az utóbbi bő egy évben a terrorszervezet 179 emberét veszítette el Északkelet-Szíria sivatagos részén. A kormányerők vesztesége 502 fő. (MTI)

Az egész Európát érintő lezárások ellehetetlenítették a nagy összejöveteleket, csökkentve a terrorcélpontokat. Azonban továbbra is előfordulnak az Iszlám Államhoz köthető támadások Franciaországban, illetve jelentős számú letartóztatások Spanyolországban és Németországban.

Kerchove szerint fokozott éberségre van szükség, különösen az elkövetkező hetekben és hónapokban. „Évtizedek óta beszélünk róla, hogy egy terrorista csoport biológiai fegyvert fejleszthet ki. Ez egy olyan dolog, amelyet nem szabad szem elől téveszteni ”

„Nemzeti felkelésre” várva – neonácik, akik ünneplik a koronavírust

A szélsőjobbos NRM szemében például a világjárvány szükséges lépés az általuk áhított világ megteremtéséhez.