„Nemzeti felkelésre” várva – neonácik, akik ünneplik a koronavírust

A neonácik egy része abban reménykedik, hogy a vírus fegyverként használható a kisebbségek ellen, mások a helyzetet a gyűlölet és összeesküvés-elméletek terjesztésére használják fel.

Az új koronavírus már több százezer embert fertőzött meg, húszezer életet vett el, és évtizedek óta nem látott gazdasági, társadalmi és politikai zavart okozott eddig. A szélsőjobb számos képviselője számára azonban ez egy kívánatos válsághelyzet — írja az Al Jazeera.

A legkeményvonalasabb „gyorsításpártiak” erőszakos neonácik, akik a civilizáció összeomlását várják, és abban reménykednek, hogy a COVID-19 lesz céljuk eléréséhez a legmegfelelőbb „titkos fegyver”.

„A helyzet megérett arra, hogy a szélsőjobb kihasználja… A világjárvány bizonytalansága táptalajt szolgáltat a gyorsítás-párti, apokaliptikus eszméknek,”

— nyilatkozta Cynthia Miller-Idriss, az American University szociológusa és szélsőjobboldal-szakértője a lapnak.

Az Északi Ellenállási Mozgalom (NRM) észak-európai neonáci mozgalom kijelentette, szemükben a világjárvány szükséges lépés az általuk áhított világ megteremtéséhez.

NRM-aktivisták felvonulása: úgy érzik, eljött az idejük

„Pontosan ez lehet az, amire szükségünk van egy valódi nemzeti felkelés kirobbantásához és a forradalmi politikai erők megerősítéséhez. Nem építhetünk több ezer évig kitartó társadalmat a ma rohadt alapjain, hanem annak romjain kell megépítenünk” — jelentette ki Simon Lindberg, az NRM svéd szárnyának vezetője.

A szervezetet a finn bíróságok átmeneti jelleggel már betiltották, de végleges betiltása is várható.

Más szélsőjobboldali szervezetek a járványra úgy tekintenek, mint lehetőségre xenofób, rasszista üzeneteik további terjesztésére.

Németországban a (februárban Budapesten is járt) Die Rechte (a Jobb) neonáci csoport tagjai kijelentették, hogy a német határokat már hetekkel ezelőtt le kellett volna zárni a „nem európaiak” előtt, a szintén neonáci Der Dritte Weg (a Harmadik Út) szerint pedig a vírust „elterelő taktikaként” használják a német vezetők, hogy elvonják a figyelmet a Közel-Keletről érkező migránsáradat veszélyeiről.

Ukrajnában a szélsőjobboldali Azov mozgalom egyik képviselője a Telegram üzenő applikáción kijelentette, hogy a COVID-19 terjedése „alapvetően nem a fehér emberek hibája” és leszögezte, hogy az olaszországi etnikai kisebbségek tehetők egyedül felelőssé a vírus ottani terjedéséért.

Az üzenetküldő platformot számos kritika érte amiatt, hogy teret enged az ehhez hasonló szélsőséges retorikának.

Egy népszerű neonáci csoport arra biztatta a tagjait, szándékosan köhögjenek rá a zsinagógák kilincseire, egy másik pedig arra kérte fertőzött követőit, spricceljék nyálukat a rendőrökre.

Volt olyan csoport is, ami azért „magasztalt  szentként” egy férfit, amiért az egy vegyesbolt alkalmazottjára köhögött New Jersey-ben állítva, hogy COVID-19 fertőzött.

Jeffrey Rosen amerikai főügyész-helyettes kijelentette, hogy bárki, aki szándékosan terjeszti a COVID-19 vírust, terrorizmus vádjával néz szemben, hiszen ebben az esetben a vírus biológiai fegyvernek tekintendő.

FBI: neonácik zsidókat fertőznének koronavírussal

Amerikai neonáci szervezetek arra biztatják a tagjaikat, hogy ha elkapják a vírust, próbáljanak minél több zsidót és rendőrt megfertőzni.