FBI: neonácik zsidókat fertőznének koronavírussal

Amerikai neonáci szervezetek arra biztatják a tagjaikat, hogy ha elkapják a vírust, próbáljanak minél több zsidót és rendőrt megfertőzni. 

Az FBI jelentése szerint az amerikai fehér felsőbbrendűséget hirdetők, valamint több neonáci szervezet arra buzdítja a követőit, hogy ha elkapják, akkor próbálják meg célzottan továbbterjeszteni a koronavírust – számolt be az ABC News amerikai hírcsatorna.

Csütörtökön amerikai rendőrőrsök kaptak FBI-felhívást, ami arról számolt be, hogy szélsőséges csoportok tagjai testnedveket tartalmazó spray-vel terveznek lefújni rendőröket és zsidókat. A neonácik azt a tanácsot adták követőiknek, hogy olyan helyen „támadjanak”, ahol sok ember van, tehát keressenek fel vallási épületeket, boltokat és politikai irodákat.

A virtuális térben a vírusnál is gyorsabban terjednek azok a konspirációs teóriák, amik a zsidókat látják a járvány mögött. Az amerikai oldalakon, mind a helyi, mind a globális helyzetet a zsidóknak tulajdonítják szélsőséges csoportok.

„Neonáci és fehér felsőbbrendűségi csoportok arra használják ezt az időt, hogy újra bevigyék a köztudatba saját összeesküvés-elméleteiket, és megpróbáljanak erőszakot gerjeszteni”

– mondta Michael Masters, a Secure Communities Network  zsidó őrző-védő szervezet vezetője.

Masters azt is elmondta, hogy az egyik legnépszerűbb összeesküvés-elmélet az, hogy „a zsidók állították elő a vírust, azért, hogy az ellenszerből pénzt csináljanak.”

„Miközben a világnak halálos járvánnyal kell szembenéznie, bizonyos csoportoknak, mint a rendőröknek és a zsidóknak fontos arra emlékezniük, hogy nekik van egy másik harcuk is azok ellen, akik bántanák és megölnék őket”

– jelentette ki Masters.

Antiszemita összeesküvés-elméletek terjednek a világjárványról

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) kutatója elmondta, hogy a vírussal kapcsolatos konspirációs teóriák már a járványról szóló első híradások után felröppentek.