Afrikában robbanhat hamarosan a vírusbomba

Előrejelzések szerint a COVID-19 halálos áldozatainak száma akár a 300 ezret is elérheti a kontinensen.

Egy hét leforgása alatt Afrikában 43 százalékkal megnőtt a koronavírussal fertőzött regisztráltak száma, ezért a Egészségügyi Világszervezet (WHO) attól tart, hogy az 1.3 milliárd fős kontinens hamarosan a vírus következő epicentrumává válhat.

A The Times of Israel idézi John Nkengasong-ot, a Betegségek Ellenőrzéséért és Megelőzéséért felelős Afrikai Központ igazgatóját, aki kiemelte:

Afrikának „nagyon-nagyon korlátozott” és „nagyon-nagyon szűk” a tesztelési kapacitása. Ezért az eddig feltárt eseteknél a valóságban jóval magasabb számokkal kell számolni.

A helyzet kapcsán a WHO szintén aggasztó képet festett egyik jelentésében. A világszervezet számításai szerint a vírus hamarosan 300 ezer áldozatot követelhet a déli földrészen, és további 30 millió lakost taszíthat mélyszegénységbe.

Az elmúlt két hónapban kevesebb, mint 500 ezer tesztet végeztek a kontinensen, ami arányaiban azt jelenti, hogy egymillió főből mindössze 325 személyt vizsgáltak meg.

„Egzisztenciális fenyegetést” jelent a koronavírus az afrikai kontinensre

Késnek a humanitárius szállítmányok és szakemberek, elmaradnak az oltások, akadozik a sáskairtás, kétmillió ember maradhat élelem nélkül.

„Ha nem tesztelsz, nem találsz semmit. Ha nem tesztelsz, vak maradsz. És ha nem tesztelsz, akkor nem jutsz előre a görbén” — mondta Nkengasong, akinek szervezete azon dolgozik, hogy a következő négy hónapon belül további 10 millió tesztet végezzenek el Afrikában. Egyúttal hozzátette: ennek legnagyobb akadálya jelenleg a kontinensre amúgy is jellemző gyenge egészségügyi ellátás. Ezért szélmalomharchoz hasonlította erőfeszítéseiket.

Mindehhez hozzájöhet még egy probléma: Afrikában az idén a kétszeresére nőhet, és elérheti a 769 ezres számot a maláriában elhunytak száma – figyelmeztetett múlt héten Matshidiso Moeti, a WHO afrikai igazgatója, mert a malária felszámolására irányuló erőfeszítéseket félbeszakította a koronavírus terjedése a kontinensen.

Mint emlékeztetett, 2018-ban Afrikában 218 millió maláriás megbetegedést észleltek, és 360 ezren meg is haltak. A világ összes maláriás esetének több mint 90 százaléka afrikai. Moeti összehasonlításul közölte, hogy a földrészen eddig 25 ezer esetben mutatták ki a koronavírust, és 1200-an haltak meg. A 769 ezres maláriás halálesetet a legrosszabb forgatókönyvként említette.

Az igazgató Benint, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Sierra Leonét és Csádot jelölte meg példaként a malária ellen küzdő országok számára.

Ugyancsak problémát jelent Afrika számos országában a koronavírus ürügyén meghozott jogsértő kormányzati intézkedések sora.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa ezért hétfőn a járvány  kapcsán az emberi jogok tiszteletben tartására szólított fel, hogy „elkerülhető legyen egy emberi jogi katasztrófa.”

Mint elmondta, az olyan jogok megsértése, mint a szólásszabadságé, kiszámíthatatlan károkat okozhat a Covid-19 járvány megfékezése érdekében tett erőfeszítések szempontjából és ártalmas társadalmi és gazdasági mellékhatásai lehetnek.

Az emberi jogi főbiztos hivatalának jelentése szerint Nigériában a biztonsági erők 18 polgári személyt öltek meg, Kenyában pedig húszat a koronavírus-járvány elleni védekezés céljából bevezetett kijárási tilalom megsértése miatt. A Dél-afrikai Köztársaságban mintegy 17 200 embert vetek őrizetbe a karanténintézkedések közepette.

Izraeli segítség Afrikának a vírus ellen

Megkétszerezett erőfeszítéssel végzik munkájukat ezekben a napokban izraeli szakemberek azért, hogy minél jobban segíthessenek tíz afrikai ország sok százezer lakosának tiszta vízhez és áramhoz jutni.