Izraeli segítség Afrikának a vírus ellen

Megkétszerezett erőfeszítéssel végzik munkájukat ezekben a napokban izraeli szakemberek azért, hogy minél jobban segíthessenek tíz afrikai ország sok százezer lakosának tiszta vízhez és áramhoz jutni.

A technikai és tudományos innovációk egyik szaklapja, az Israel21C azt a kérdést teszi fel cikkében, hogy vajon milyen hatékonysággal lehet Afrikában hirdetni a kézmosás fontosságát?

A kontinens milliói számára elsősorban most nem a dollár ezrekért fejlesztett lélegeztető gép a legfontosabb kérdés, hanem a tiszta vízhez való hozzáférés. Egy izraeli szervezet, az  Innovation: Africa (iA) több mint tíz éve végez hiánypótló missziót a kontinensen.

Olyan helyeken is dolgozunk, ahol a koronavírus egész falvakat tudna elpusztítani. Mostanában minden eddiginél nagyobb szükségét látom annak, hogy segíthessünk ezeknek az embereknek abban, hogy tiszta vízhez és áramhoz jussanak.

— fogalmazott a lapnak adott interjúban Sivan Ya’ari, az iA vezetője.

10 Years of Innovation: Africa (IL)

English Subtitles (IL)

A szervezet többek között Uganda, Tanzánia, Zambia és Kamerun közel 300 településén segítette már hozzá a helyieket vízhez és áramhoz azzal, hogy innovatív módszereikkel napelemes egységeket és víztisztító -, szűrő- és öntözési rendszereket építettek ki.

Az iA tevékenységéről szóló rövid film azt mutatja be, hogy az izraeli szakemberek humanitárius tevékenységét milyen fogadtatásban részesítik a helyiek. „Köszönjük Izrael” – szól a lakosok üzenete, ahogy együtt táncolnak és örülnek az éppen aktuális új technikai fejlesztésnek.

Mindezen beavatkozással tudták elérni azt, hogy az áramszolgáltatás nélküli településeken a gyermekek végre a sötétben is tanulhassanak, vagy hogy a kórházakban éjszakai is szülhessenek az anyák.

Sivan Ya’ari hangsúlyozta: munkatársai és a projektért felelős emberek most megkettőzött erővel dolgoznak azon, hogy a szegénység és a technikai fejletlenség miatt hátrányosabb kontinensen még több embernek lehessen hozzáférése a koronavírus egyik legfontosabb ellenszeréhez: a higénikus, emberhez méltó környezethez.

Izrael Afrika felé tekint

Diplomáciai és gazdasági nyitásra készül a zsidó állam Afrika irányába – erről az ország miniszterelnöke beszélt a héten.