Izrael Afrika felé tekint

Diplomáciai és gazdasági nyitásra készül a zsidó állam Afrika irányába – erről az ország miniszterelnöke beszélt a héten. 

Netanjahu a napokban egy jeruzsálemi hotelben találkozott amerikai és izraeli gazdasági szereplőkkel, akiknek beszélt a kezdeményezésről – írja a Times of Israel. „Négyszer jártam Afrikában az elmúlt két évben, ez elég beszédes. (…) Hatalmas változás van abban, hogy ki miképp tekint Izraelre manapság” – fogalmazott a miniszterelnök.

A találkozón egy térképpel illusztrálták a zsidó állam terveit. Ebből az derült ki, hogy jelenleg 56 országgal vannak diplomáciai kapcsolataik, 10 államban van nagykövetségük, és tucatnyi más országgal keresik a hivatalos kapcsolatok felvételét. Északon mintegy 10 erősen arab-befolyás alatt álló terület van, ezekkel Izrael egyelőre kivár – mondta a politikus.

Fotó: Times of Israel

Mali és Niger két olyan új potenciális szövetséges, ahol a lakosok többsége muszlim hitű. Mint a gazdasági beruházásokat és az infrastrukturális fejlesztéseket külön kiemelő Netanjahu hangoztatta: a jövőben nagy esélyt lát arra, hogy Izrael elfogadottsága és bevonása a kontinens fejlesztésébe kölcsönösen fogják egymást erősíteni.