„Egzisztenciális fenyegetést” jelent a koronavírus az afrikai kontinensre

Aggasztó mellékhatással járnak számos afrikai országban az új koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások: a segélyszervezetek nem tudják az új helyzetben eljuttatni humanitárius szállítmányaikat és szakembereiket a külső segítségre szoruló térségekbe. A Száhel-övezetben akár 2,1 millió ember maradhat élelem nélkül.

Az Alima nevű orvosi segélyszervezet például ezen a héten adott volna át egy új műtőt Burkina Fasóban, de az ország a járvány rohamos terjedése miatt még azelőtt lezárta a határait, hogy a szervezetnek dolgozó sebész és aneszteziológus megérkezett volna. Ha a válság elhúzódik, az Alima arra kényszerülhet, hogy bezárja a gyerekeket és várandós nőket segítő afrikai egészségügyi központjait.

A Közép-afrikai Köztársaságban az egészségügyi hatóságok jelezték, hogy várhatóan el kell halasztani egy kanyaró elleni oltási programot, mert késik az oltóanyag szállítása Franciaországból.

Az 5 milliós lélekszámú országban ráadásul mindössze három lélegeztetőgép áll rendelkezésre arra az esetre, ha koronavírus-fertőzötteket kellene ellátni – jelezte a Norvég Menekültügyi Tanács.

Csütörtök esti adat szerint a kontinensen több mint 6213 regisztrált fertőzöttről tudnak (ennek mintegy fele a Szaharától délre eső területen), a betegségbe, amely immár 49 afrikai országban van jelen, 221-en haltak bele. A járvány miatt a világ néhány legszegényebb, rendszeres segélyre szoruló országa is kénytelen volt lezárni szárazföldi és tengeri határait.

Sáskainvázió: életre kel a bibliai csapás

Szakértők szerint, ha nem tesznek semmit, júniusra négyszázszorosára szaporodhatnak a területet ellepő rovarok.

Egészségügyi tisztségviselők elképzelhetőnek tartják azt is, hogy néhány afrikai országban április végére több mint 10 ezerre nő a fertőzöttek száma, és rámutattak arra, hogy nincsenek pontos adatok a lélegeztetőgépek, tesztek és egyéb orvosi eszközök számáról.

John Nkengasong, az afrikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (ACDC) vezetője újságíróknak a kontinensre leselkedő „egzisztenciális fenyegetésnek” nevezte a vírust, hozzátéve: Afrika-szerte nő a helyi fertőzések száma.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) arra figyelmeztetett: az új típusú koronavírus-járvány súlyosbíthatja az élelmiszerhiánnyal küzdő afrikai országok helyzetét, a Száhel-övezetben akár 2,1 millió ember maradhat élelem nélkül, ha a határok lezárása miatt nem jutnak humanitárius segítséghez.

A segélyszállítmányok késlekedése mellett a segélyszervezetek a légi közlekedés leállása miatt most a munkatársaikat sem tudják eljuttatni oda, ahol szükség lenne rájuk, és a már terepen dolgozó szakembereiket nem tudják leváltani.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet szerint Burkina Fasóban például máris komoly élelmiszer- és ivóvízhiány alakult ki. A szervezet szerint létfontosságú lenne még a nyár beköszönte előtt segélyeket juttatni az országba, mert a malária és az alultápláltság ebben az időszakban okozza ott a legtöbb gondot.

What coronavirus will mean for Africa | FT

With the continent of 1.2bn people facing an humanitarian and economic catastrophe, FT Africa editor David Pilling reports on the pandemic’s likely impact on…

Az MSF a koronavírus-járvány miatt kénytelen volt felfüggeszteni a kanyaró elleni oltási programját Burkina Fasóban.

Aloysius John, a Nemzetközi Karitász katolikus segélyszervezet vezetője arra intett pénteken, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség egyes szegényebb afrikai országokban még annál is súlyosabb következményekkel járhat, mint amilyen helyzetbe a leginkább érintett nyugat-európai államok kerültek.

Közben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) arról számolt be, hogy akadályozzák a sáskairtást Afrikában a járvány miatti légiforgalom-korlátozások, a szállítások elmaradása miatt fogytán a rovarirtószer.

Kenyának a légi permetezés jelenlegi ütemét tartva már csak négy napra elegendő rovarirtószere van – figyelmeztetett Cyril Ferran, a FAO kelet-afrikai illetékese, aki szerint húszról 24 millióra nőhet az éhezéssel küszködők száma a térségben az irtás elégtelensége miatt.

A sáskák tavaly szaporodtak el vészesen időjárási anomália következtében, és pusztítottak végig termőföldeket Jemenből indulva. A sáskahadak a legnagyobb károkat Kenyában, Szomáliában és Etiópiában okozták. Most, a növényültetések idején újabb inváziójuk várható.

A koronavírus-járvány miatt számos ország lezárta határait, csökkentette légi teherszállításait, és így megszakadt a globális ellátási lánc rovarirtószerekből is, ráadásul csökkent a termelésük Európában és Ázsiában.

Katasztrófát eredményezhet, ha a háborús Szíriába betör a járvány

Nagy a járványveszély, az országnak segítségre és a tűzszünet fennmaradására van szüksége.