Sáskainvázió: életre kel a bibliai csapás

Sáskajárás sújtja Kínát, Jordániát, Pakisztánt, Kenyát és Szudánt. Szakértők szerint, ha nem tesznek semmit, júniusra négyszázszorosára szaporodhatnak a területet ellepő rovarok – írja a The Jerusalem Post.

A sáskák leginkább a kelet-afrikai országokat támadják, az ENSZ figyelmeztet az ebből fakadó súlyos élelmiszerhiányra, hiszen a sáskák a termőföldek jelentős részét elpusztítják.

A sáskajárás, a Mózes második könyvéből ismert isteni csapás, mely a zsidó népet rabszolgaként fogva tartó egyiptomiakat sújtotta, a szemünk előtt elevenedik meg. Antonio Guterres ENSZ-főtitkár arra hívja fel a figyelmet:

„összefüggés lehet a klímaváltozás és az afrikai és keleti országokat sújtó sáskajárás közt. A felmelegedő tengerek ugyanis ciklonokat szülnek, melyek elősegítik a sáskák gyors szaporodását. A helyzet napról napra rosszabb.”

„Kiváló az ízük. Ha egyet megeszel, mindjárt többet kívánsz” – magyarázza a Szaúd-Arábiában élő Saana. „Reggelenként elmegyek sáskát gyűjteni vacsorára, teljesen rászoktam.”

A sáskák az Izraellel határos Jordániában és Szíriában is elnépesedtek, így Izrael is megkezdte a felkészülést az esetleges invázióra. Legutoljára 2013-ban volt sáskajárás Izraelben, a rovarok akkor óriási károkat okoztak az izraeli mezőgazdaságnak.

Szakértők szerint a sáskák egy egy négyzetkilométeres területen annyi élelmiszert tudnak elpusztítani, ami 35 ezer embernek is elegendő.

Az ENSZ élelmezéssel és mezőgazdasággal foglalkozó szakértőjének, Keith Cressmannek elmondása szerint ha a sáskák megtámadnak egy szántóföldet, annak teljes termését már délre elpusztítják, így „a védekezésre rendkívül kevés idő áll rendelkezésre.”

Rabbik és zsidó vezetők szólaltak fel a klímaváltozás ellen

Ötszáz rabbi és zsidó vezető levélben szólítja fel a világot arra, hogy tegyenek lépéseket a Föld megőrzése érdekében.