„Videohívásos széder” – a zsidó tradíciókat is felforgatja a koronavírus

A The Jerusalem Post körképe szomorú képet fest arról, idén miként kell készülnie a zsidóságnak Pészach ünnepére.

A Washingtonban élő Rena Munster első alkalommal készült vendégül látni családtagjait otthonában Pészach alkalmából. Széder esti vacsorájára férjével és hobbi-keramikus barátjával különleges étkészletet alkotott, és izgatottan várta, hogy elkészítse az ünnepi menüt.

Azonban sokakhoz hasonlóan Rena sem tarthatja meg a találkozót. A koronavírus miatti óvintézkedések keresztbe húzták számításaikat: csak sorra lemondott utazások és legfeljebb közös videohívások maradtak.

A helyzet sokakat elszomorít, és rengeteg zsidó családot kihívás elé állít — szerte a világban.

19. századi rabbinikus iránymutatás járványidőszakra

Európa, és benne annak zsidó közösségei, nem először szembesülnek járványokkal, hiszen az évszázadok során nemegyszer sörpört végig az Öreg Kontinensen olyan kór, amely nem válogat áldozatai között. Megyeri András Jonatán írása.

A közelgő Pészach különösen népszerű zsidó tradíciókat rejt. A Pew Research Center 2013-as kutatása szerint az amerikai zsidóság körében a széder esteket ünneplik a legtöbben, hiszen az egyiptomi szabadulásra való emlékezés mélyen részévé vált a közösség hagyományainak.

Idén a nyolcnapos ünnep április 8-án köszönt be.

Ám ezúttal a COVID-19 nevű vírus mindent felforgatott, és olyan lépéseket követel, amik merőben mássá tehetik az ünnepeket. Izraelben jelenleg maximum 10 fő gyűlhet össze egy zárt helyre, ami kisebb, mint egy nagyobb család létszáma.

Donald Trump pedig hétfőn arra kérte az amerikaiakat, hogy hasonló mértékben szorítsák vissza a résztvevők számát az egyes eseményeken. A határokat lezárták, ahogy a pészachi programoknak otthont adó hotelek, nyári táborok, és számos zsinagóga kapuit is.

Autós koronavírus tesztelés indul Izraelben

Több ezer teszt gyors és mobil elvégzését vezetik be a zsidó államban, ráadásul a vizsgálathoz ki sem kell majd szállni az autóból.

Felmerül a kérdés, hogy kerül-e elegendő mennyiségű macesz az üzletekbe? A The Jerusalem Post körképe alapján változó a helyzet: míg van, ahol korábban készült raktárakból meg tudják oldani az ellátást, nem minden kóser üzlet tulajdonosa bizakodó.

Továbbá ott vannak a különleges helyzetben lévők: azok, akik az utazási tilalom miatt olyan helyen ragadtak, ahol nehezen jutnak megfelelő ételhez.

Ariel Fisher rabbi feleségével épp Szenegálból tervezett New Yorkba utazni az ünnepek idejére. Egyelőre úgy tűnik, könnyen a nyugat-afrikai országban ragadhatnak, és csak az ezer mérfölddel arrébb lévő marokkói kóser bolt lehet az egyetlen reményük.

„Ha valóban itt leszünk az ünnep idején, akkor ez lesz az első Pészach számomra, amikor nem tudok elmenni egy boltba, hogy megvásároljam a Pészachra szükséges dolgokat” — vetítette előre Fischer rabbi a sajtónak. „Miközben ez nem egy ideális helyzet, izgalmasnak tűnik annak a lehetősége, hogy a Pészachot barátainkkal és azzal a zsidó közösséggel osztjuk meg, amit felépítettünk itt az elmúlt hónapban” — fogalmazott optimistán a kilátásokat illetően a rabbi, aki szerint itt lehet az idő arra, hogy akár otthonukban készítsenek maguknak maceszt.

Izraeli főrabbi: szombaton is hagyják bekapcsolva telefonjaikat!

Jichák Joszef a vírussal kapcsolatban korábban is hozott már vallásjogi döntvényeket.