Autós koronavírus tesztelés indul Izraelben

Több ezer teszt gyors és mobil elvégzését vezetik be a zsidó államban, ráadásul a vizsgálathoz ki sem kell majd szállni az autóból.

A „start-up nation” imázshoz méltóan Izraelben korszerű, praktikus és kényelmes módszert alkalmaznak a hét közepétől annak érdekében, hogy minél több ember elvégezhesse magán a koronavírus tesztet – írja az I24News hírportál.

A nemzeti mentőszolgálat, a Magen David Adom (MDA) közleményében tudatta, hogy céljuk az, hogy napi több ezer tesztet tudjanak elvégezni. Első ilyen mobil teszthelyüket Tel-Avivban létesítették, de az ország több nagyobb városában is lesznek hasonlók.

Az egész gyakorlatilag olyan, mintha valaki egy hamburgerért hajtana be egy drive-through-jellegű helyre, ahol ki sem kell szállnia az autójából ahhoz, hogy szakemberek segítségével teszteljék. 

Egy új izraeli app jelzi a vírusveszély helyét

Pár nap alatt tervezték meg az izraeli alkalmazást, aminek már készül az olasz verziója.

Az MDA által kialakított tesztelőhelyeket olyan nyílt helyszíneken akarják kialakítani, mint egy nagyobb parkoló vagy egy sportpálya, ahova gyorsan lehet be- és kihajtani. Ezeken az állomásokon az MDA szakorvosi csapatán kívül rendőrségi és biztonsági egységek is lesznek.
Azok a betegek, akik ezekre a helyekre nem tudnak ellátogatni, előzetes egyeztetés alapján házhoz is rendelhetik a tesztelési szolgáltatást, igaz, a közleményben azt is feltüntették, hogy továbbra is elsősorban orvosi előírás alapján van lehetőség minderre.

Időközben Izraelben már 11 emberről állapították meg, hogy felgyógyultak a koronavírusból, azonban keddre tovább nőtt a megbetegedések száma is: immáron 324 izraelit kezelnek fertőzéssel.