Egy új izraeli app jelzi a vírusveszély helyét

Pár nap alatt tervezték meg az izraeli alkalmazást, aminek már készül az olasz verziója.

A Track Virus applikáció, amely jelzi, ha a felhasználó keresztezte az útját fertőzött egyénnek, az izraeli Egészségügyi Minisztérium adataiból fog dolgozni. A kormányszerv interjúk segítségével próbálja feltérképezni, hogy a diagnosztizált betegek merre jártak. Ezeket az alkalmazás rendszerezi, majd összehasonlítja a felhasználó mobiladataival és jelzi, ha volt átfedés -írja a NoCamels. 

Izraelben minden egyes fertőzött esetét részletesen kivizsgálják, hol járt, kikkel érintkezett. Ennek köszönhető, hogy a 250 betegből mindössze egy esetben nem lehet tudni, hogy kitől eredt a fertőzés. Az interjúk után a minisztérium értesíti azokat, akik kapcsolatba kerülhettek a beteggel. Az új app felgyorsítaná ezt a folyamatot, így az érintettek azonnal önkéntes karanténba vonulhatnak.

Az alkalmazás Ori Fadlon fejéből pattant ki, aki korábban a Maccabi Tel Aviv FC közösségi média felelőse volt.

Izrael: 250-re nőtt a fertőzöttek száma, jön a tömeges megfigyelés

A kormány a mobiltelefonok megfigyelésével akadályozná meg az új koronavírus terjedését.

„Három-négy hónap munkáját, tehát a fejlesztést, a tervezést, a programozást, néhány nap alatt készítettük el. Az idő sürgetett minket, és minden nagyon gyorsan történt”- mondta Fadlon.

Már 75 ezer ember letöltötte az appet, ami jelenleg angolul és héberül érhető el az androidos készülékeken. Hamarosan megjelenik az iOS verzió.

Fadlon elmondta, hogy rengeteg megkeresést kapnak azzal kapcsolatban, hogy más országokban mikor lesz elérhető az alkalmazás. Még Iránból is írtak a cégnek. A fejlesztők már dolgoznak az olasz verzión.

Heteken belül elkészülhet a koronavírust veszélytelenítő izraeli vakcina

Enyhe náthára csillapíthatja a koronavírus-fertőzés tüneteit a felnőtteknek és gyerekeknek is adható szájspray.