Heteken belül elkészülhet a koronavírust veszélytelenítő izraeli vakcina

Egy hatékony, izraeli fejlesztésű koronavírus elleni vakcina készül, amely szájspray formájában adható be. A tesztelése heteken belül megkezdődhet, de csak hónapok múlva lesz elérhető – írja a The Times of Israel.

Az állami fenntartású Migal Galilee Intézet már négy éve dolgozik egy olyan vakcinán, amely testreszabható, számos vírus ellen hatékony lehet, ezért amikor kitört a COVID-19 járvány, azonnal elkezdték az ellene alkalmas vakcina kifejlesztését.

A lap szerint heteken belül olyan fázisba ér a fejlesztés, hogy elkezdődhet a tesztelése, de amennyiben sikeres, akkor is csak hónapok múlva lesz elérhető a szer, a bürokratikus és hosszú engedélyezési eljárások miatt – mondta az egyik kutató.

Az új, szájon át szedhető vakcina felnőtteknek és gyerekeknek is adható, és „egy enyhe náthára csillapítja a koronavírus-fertőzés tüneteit” – mondta Chen Katz.

Breakthrough: Israeli Scientists Say They’ll Have a Coronavirus Vaccine in Just Weeks

Breakthrough: Israeli Scientists Say They’ll Have a Coronavirus Vaccine in Just WeeksWhat’s coming up next? Have a look at our program guide: http://www1.cbn…

Miközben az izraeli tudományos ügyekért felelős miniszter már múlt héten közölte, hogy három hónap múlva kész a vakcina, addig az egészségügyi minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója viszont arra figyelmeztetett, hogy ne keltsenek hamis reményeket.

A vakcina speciálisan előállított fehérjéből áll majd, Katz várakozása szerint egy pár héten belül már kész lesz a gyártásra. Ezt követi a klinikai tesztelés, amelyhez egy partnert terveznek bevonni, plisz az engedélyeztetési eljárás, amely szintén időt vesz igénybe.

 „Mire a fehérje elkészül, addigra reméljük, megtaláljuk a megfelelő partnert, akivel közösen túljuthatunk a klinikai tesztelésen. Maguk a klinikai vizsgálati kísérletek nem olyan hosszúak, ezeket 30 nap alatt befejezhetjük, plusz további 30 nap alatt az embereken való tesztelést. Az idő nagy részét a bürokrácia – a szabályozás és a papírmunka viszi el”

– mondta Chan Katz, az intézet biotechnológiai csoportvezetője.

Időt vesztenek a várakozási pontok miatt is, amelyek a különböző vizsgálati szakasztok közt eltelik, mire a döntéshozók rábólintanak a vakcinára.

Katz arról is beszélt, hogy ő és csapata mennyire izgatott volt, amikor rájöttek, hogy a négy éve zajló kutatásuk most élesben bevethető a koronavírus elleni harcban.

A vakcina kétlépcsős védelmet ad a koronavírus ellen. Olyan speciális fehérjét permeteznek a szájba, amely behatol a szájban lévő hámsejtekbe, és aktiválják a nyálkahártya immunválaszát, amely így a vírus belépési pontjánál ad védelmet – mondja Katz.

Három-négy hónapon belül tesztelhetik a koronavírus elleni oltást

Négyfajta, a koronavírus elleni védőoltás fejlesztése zajlik jelen pillanatban.

A második védelmi szint akkor hat, amikor a COVID-19 behatol a testbe. Olyan módon erősíti az immunrendszert, hogy „amikor a vírusrészecskék behatolnak, immunrendszer sikeresen tud védekezni antitestekkel és fehérvérsejtekkel.

A vakcinát szájspray formájában adják be, és két hét védelmet ad a COVID-19 vírus ellen.

„Ez nem gyógyszer, nem a már elkapott fertőzés kezelésére szól, hanem a megelőzéshez használható”

– hangsúlyozta a kutató.