Izraeli főrabbi: szombaton is hagyják bekapcsolva telefonjaikat!

Jichák Joszef a vírussal kapcsolatban korábban is hozott már vallásjogi döntvényeket.

Izraeli szefárd főrabbija Jákov Litzman izraeli egészségügyi miniszternek küldött vallásjogi döntvényében azt írta:

„semmi kétség afelől, hogy azok, akik koronavírusban szenvednek, bekapcsolva kell hagyják telefonjaikat Sábátkor (szombaton), hogy a minisztérium értesíteni tudja őket a vizsgálatok eredményéről, illetve az evakuálás mikéntjéről”

– írja a The Jerusalem Post.

A döntvény továbbá azt is tartalmazza, hogy „azok is, akik nem fertőződtek meg a vírussal, hagyják bekapcsolva telefonjaikat, hogy értesülhessenek, ha fertőzött van a közelükben.”

Jichák Joszef szefárdi főrabbi a vírussal kapcsolatban korábban is hozott már vallásjogi döntvényeket, melyek szerint például a kórházakban található zsinagógákat is be kell zárni, hiszen azokban nem lehetséges, hogy az emberek a megfelelő, legalább két méteres távolságot tudják tartani egymástól.

A Zaka nevű szervezet, mely az ultraortodox közösség fenntartásában működik már korábban 32 mentőautó rendelkezésre bocsájtásáról döntött, hogy ezzel is segítsék az egészségügyi minisztériumot a lakosság informálásában.

„Önkénteseink folyamatos készenlétben állnak, hogy segíteni tudjunk bármilyen helyzetben bármelyik pillanatban” – nyilatkozta Jehuda Mesi Záháv, a Zaka önténtes mentőcsoport igazgatója, aki hozzátette „32 mentőautót állítunk a lakosság informálásának szolgálatába a most szombaton, hogy mindenki tájékozódni tudjon a környezetében levő megbetegedésekről és adott esetben karanténba tudjon vonulni, amennyiben erre szükség van.”

Mit tegyünk a zsidó hagyomány alapján a koronavírus ellen?

Csak azért, mert hiszünk abban, hogy minden Istentől származik, nem elég feltenni a kezünket. Megyeri A. Jonatán jegyzete.