Mit tegyünk a zsidó hagyomány alapján a koronavírus ellen?

A Neokohn főszerkesztője

 

Miközben egyre nő a megbetegedések és sajnos a halálos áldozatok száma, és a vírus egyre terjeszkedik, érdemes megfontolni a zsidó hagyomány, a Tóra álláspontját a vírus elleni harcban.

Elsősorban a legfontosabb, hogy tartsuk be az orvosok, a szakemberek és az ország vezetésének utasításait és tanácsait. Bár minden Istentől származik, a jó csakúgy mint az, amit rossznak ítélünk, mégis kötelességünk a magunk lehetőségeihez mérten mindent megtenni a védekezés és a megelőzés tekintetében.

A Tórában azt olvassuk: „Csupán a fekvés idejére adjon kártérítést, és gyógyíttassa meg.”1, a Talmud bölcsei ebből a szakaszból arra a következtetésre jutnak, hogy „meg lett engedve az orvosoknak, hogy gyógyítsanak.”2

Azaz csak azért, mert hiszünk abban, hogy minden Istentől származik, nem elég feltenni a kezünket és azt mondani, „Istentől jön, majd Isten meg is gyógyít”, hiszen a Teremtő az orvosokat és az orvoslás tudományát jelölte ki a betegségekből való meggyógyulás eszközeiként.

A másik üzenet, melyet a zsidóság hagyományaiból tanulhatunk, a kézmosás és személyes higiénia fontossága.

A háláchá, a zsidó élet törvényei szerint amúgy is kötelező kezet mosni reggeli felkeléskor, étkezés előtt illetve a szükségleteink elvégzése után, azonban ezekben az időkben érdemes még gyakrabban és alaposan kezet mosni, illetve ügyelni a személyes higiéniánkra.

A harmadik fontos dolog, amit mi magunk tehetünk a vírus elleni küzdelemben, az a Tóra-tanulás megerősítése, a parancsolatok betartására való fokozott ügyelés, illetve embertársaink segítése akár közösségeink, akár nem közösségeink tagjairól van szó. Szintén fontos, hogy az átlagosnál még többet adományozzunk, hiszen a világban jelenlévő rosszat leginkább a jó szaporításával tudjuk elűzni.

Bár nem feltétlenül tudjuk, hogy Isten miért rendel el ezt vagy azt, ahogy a próféta írja:

„Hiszen a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim”3, mégis vizsgáljuk felül életvitelünket és igyekezzünk elhagyni és megbánni bűneiket. A Talmud azt tanítja „Ha az ember azt látja, hogy csapások érik, vizsgálja felül cselekedeteit [életvitelét]. Ha úgy látja mindent helyénvalón csinál, nézze meg, vajon elég időt fordít e a Tóra tanulmányozására. Ha úgy látja, hogy igen, akkor tudnia kell, hogy a csapások [Istentől] szeretetből érik.”4

Végül, de nem utolsó sorban imádkozzunk Istenhez, hogy betegeink meggyógyuljanak, többen már ne betegedjenek meg és mielőbb múljon el ez a járvány, térjen vissza az élet a rendes kerékvágásba.

  1. 2Móz 21:19
  2. Babilóniai Talmud Bráchot 60a
  3. Jesájá 55:8
  4. Babilóniai Talmud Bráchot 5a

Miként érinti a zsidó világot a koronavírus?

Ortodox fertőzöttek New Yorkban, lefújt órák a Yeshiva University-n, több tízezer izraeli karanténban.