Miként érinti a zsidó világot a koronavírus?

Ortodox fertőzöttek New Yorkban, lefújt órák a Yeshiva University-n, több tízezer izraeli karanténban – a Jewish Telegraphic Agency összeállítása alapján összegyűjtöttük a legfrissebb híreket.

New Yorkban ortodox betegről cikkeznek

Egy 50 éves ortodox zsidó férfi kritikus állapotban van. Úgy tudni, a New Rohelle-ben élő ügyvéden kívül felesége, lánya, fia és szomszédja is megfertőződött a koronavírussal.

Március 4-én kiderült, a férfi egyik barátja – ugyancsak New Rochelle városából – szintén beteg lett. Házastársa mellett három gyermekük esetében is pozitív teszt született, nekik önkéntes karanténban kell tartózkodniuk.

Iskolabezárások történtek

Olaszország és Bulgária mellett számos országban átfogó iskolaszünetet rendeltek el a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Az MTI szerint a világon már 300 millió gyerek nem járhat iskolába ideiglenesen. A lépések természetesen a zsidó közösség tagjait is érintik.

Kedden New York városában három zsidó oktatási intézmény bezárását rendelték el. Szerdán a „Nagy Alma” híres oktatási intézményének, a Yeshiva University-nek a kampuszain is órákat töröltek, miután az egyik diák fertőzött lett.

Mindkét vírusfertőzött iráni diák jól van, enyhék a tüneteik

Az egyik diák a Semmelweis Egyetem gyógyszerész hallgatója. A diákok nagy valószínűséggel Iránban fertőződtek meg. Kikérdezésük folyamatban van.

Az AIPAC is érintett

A legnagyobb Izrael-barát konferencia (AIPAC) New York-i résztvevői március 4-én kaptak hírt arról, hogy fennáll a veszélye annak, hogy többen érintkeztek nemrég az egyik munkacsoportban azzal a személlyel, akinél koronavírust határoztak meg.

Az érintettek önkéntes karanténban vannak, az AIPAC más résztvevőjénél eddig nem találtak pozitív tesztet.

Vallási és közösségi rendezvények is elmaradnak

Milánóban, a járvány egyik gócpontjában, bezárták az imaházakat. Többek között annak a fiúnak a szülei is lemondani kényszerültek egy rendezvényt, akik 600 főt láttak volna vendégül a fiatal bár micvá ünnepségén. Az eltörölt esemény hírére egy szíriai muszlim férfi nem sokkal később egy fát ajándékozott a fiú számára.

Utazások lefújva

Világszerte korlátozzák az utazásokat, így a purimi és pészachi időszakra tervezett utak is érintettek. Az Auschwitzi Emlékmúzeum is arra kérte az idegenvezetőket és utazási irodákat, hogy a koronavírussal fertőzött területekről ne vigyenek látogatókat a múzeumba.

Izraelben is küzdenek

A zsidó állam területén csütörtökig összesen 17 fertőzöttről adtak hírt. A The Times of Israel értesülései szerint 50 és 80 ezer között van azoknak a száma, akiket önkéntes karanténban való tartózkodásra szólítottak.

Izraelben a rendőrség segít ellenőrizni, hogy a lakosság betartja-e az Egészségügyi Minisztérium rendelkezéseit.

A kézfogások felfüggesztésére szólította fel az izraelieket a kormányfő

A miniszterelnök és a főrabbi is újabb óvintézkedéseket sürget a koronavírus ellen: sem a kézfogás, sem pedig a mezüze érintése nem ajánlott.

Több ázsiai és európai országból érkező utas számára megtiltották a belépést. Az ötezer fő feletti rendezvények megtartását betiltották. Így a március 20-ra tervezett Jeruzsálem Maraton is elmarad, csütörtöki hírek szerint októberre halasztják a sporteseményt.