Mindkét vírusfertőzött iráni diák jól van, enyhék a tüneteik

Mint arról beszámoltunk, a miniszterelnök bejelentette: két iráni diákot kezelnek egy budapesti kórházban koronavírus-fertőzés miatt. A kórház főorvosa közölte: a két diák teljesen jól van.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa szerdán kora este rendkívüli sajtótájékoztatón közölte: a két iráni diákon elvégzett laboratóriumi tesztek a megerősítő vizsgálatokkal együtt pozitívnak bizonyultak. Mindkét elkülönített fertőzött jó állapotban van, enyhe tüneteik vannak és nem lázasak, „fizikálisan teljesen jól vannak” – ismertette.

Szlávik János tájékoztatása szerint jelenleg folyamatban van annak vizsgálta, hogy a fertőzöttek miként kapták meg a betegséget és, hogy merre jártak Magyarországon. Ők kórházban maradnak teljes izolációban, egészen a teljes gyógyulásukig, azt pedig különböző orvosi kritériumok alapján állapítják majd meg – mondta.

Újságírói kérdésre beszámolt arról, hogy mindkét fertőzött a közelmúltban Iránban járt, ahol az iráni újévet ünnepelték a családjukkal. Egyikük saját maga jelentkezett tesztelésre, a másik érintetten pedig a jelentkező enyhe tünetek miatt végezték el a vírustesztet.

Megindult a járványügyi vizsgálat

A Magyarországon az új koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált két iráni diáknál is haladéktalanul megindult a járványügyi vizsgálat és a kontaktuskutatás – tájékoztatta az országos tisztifőorvos szerdán az MTI-t.

Müller Cecília közleményében tudatta, hogy a két érintettet elkülönítették, a velük közös háztartásban élőket karanténba helyezték a Szent László Kórházban.

A diákok nagy valószínűséggel Iránban fertőződtek meg. Kikérdezésük folyamatban van.

A gyűjtött adatok alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai irányításával a járványügyi hatóság népegészségügyi szakemberei „feltérképezik a szoros kontaktusban lévő” embereket – fogalmazott, hozzátéve, hogy a kontaktuskutatást mind a hallgatók lakókörnyezetében, mind az általuk látogatott felsőoktatási intézményekben elvégzik.

Iránban valamiért különösen súlyos a koronavírus-helyzet

Már 23 parlamenti képviselőnél diagnosztizálták a vírust. Hamenei ajatollah szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

A Semmelweis Egyetem egyik külföldi gyógyszerész hallgatójánál igazolták a tesztek a koronavírus-fertőzést – közölte az intézmény a honlapján szerdán. Közölték: az egyetem rektora arról intézkedett, hogy a 16 tagú, negyedéves, angol nyelvű gyógyszerészévfolyam a „szükséges időtartamig” nem vehet részt előadáson és gyakorlaton. Interneten azonban biztosítják nekik az oktatási anyagot.

Orbán: a védekezéshez minden feltétel adott

Az egyetem további óvintézkedéseket is tesz, ebből kiemelendő, hogy a rektor a szombatra tervezett nemzetközi hallgatói fesztivált későbbi időpontra halasztotta – írták.

Orbán Viktor este közölte: megvan az első két koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon. A kormányfő ezt azután mondta, hogy részt vett az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban.

Orbán Viktor szerint a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel, a megfelelő létszámú orvos és ápoló, eszközök és jogszabályok rendelkezésre állnak, és holnaptól a vírus miatti létrejött operatív törzs minden nap délben ülésezik, ezután tájékoztatják a közvéleményt.

Orbán: két koronavírusos beteg van Magyarországon

Két iráni diákról van szó, akiket egy budapesti kórházban kezelnek koronavírus-fertőzés miatt — jelentette be a miniszterelnök.