Iránban valamiért különösen súlyos a koronavírus-helyzet

23 parlamenti képviselő fertőződött meg. Hamenei ajatollah szerint nincs ok az aggodalomra; megoldottak már rosszabb helyzeteket is. 

Hétfőn 835 iráninál mutatták ki a fertőzést és a halottak száma az eddigi 11-ről 77-re ugrott. Azonban a BBC összeállítása szerint mind a betegek, mind pedig a halottak száma jóval magasabb, mint amit a hatóságok bevallanak.

Az iráni állami tévé közben arról számolt be, hogy a parlamenti képviselők között 23 fertőzöttet találtak.

Az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy 300 ezer egészségügyi dolgozót küldenek ki, hogy otthonaikban vizsgálják meg a polgárokat. Szakértők szerint azonban egy ilyen akció csak rontana a helyzeten, és tovább terjesztené az így is gyorsan terjedő vírust.

Az internetre egyre több videó kerül fel az iráni utcákon összerogyó betegekről, amelyek kísértetiesen hasonlítanak a vírus kínai gócpontjából, Vuhanból, korábban kiszivárgott felvételekre.

Hananya Naftali on Twitter: „Heartbreaking: Iranian child with #Coronavirus symptoms passes out in the street. 💔The #Iran regime continues to hide the real numbers from the public. They don’t care about the people. pic.twitter.com/hk22D2VmMP / Twitter”

Heartbreaking: Iranian child with #Coronavirus symptoms passes out in the street. 💔The #Iran regime continues to hide the real numbers from the public. They don’t care about the people. pic.twitter.com/hk22D2VmMP

Kedden az iráni legfelsőbb vezető is megszólalt a helyzettel kapcsolatban. Az ajatollah kijelentette, hogy az országa harcban áll a vírussal. Ali Hamenei szerint a helyzet nem súlyos és Irán korábban már  ennél nagyobb kihívásokkal is szembenézett. Arra kérte a lakosokat, hogy imádkozzanak és kérjék „a próféta” segítségét.

Beszédében azt is elmondta, hogy aki segíti a vírus terjesztését, az bűnt követ el. Majd ezt követően a vezető facsemetét ültetett, hogy ezzel ünnepelje az iráni nemzeti erőforrások hetének nevezett eseménysorozatot.

A BBC-nek nyilatkozó irániak szerint a vezetés túlságosan lassan reagált, hiszen a járvány megjelenése után 10 napig nem vezettek be semmilyen óvintézkedést.

Az iráni helyzet olyan szempontból is egyedülálló, hogy a kormányzó elit jelentős részét érinti a vírus. A betegek között van az alelnök, és tegnap meghalt a legfelsőbb vezető tanácsadói testületének egyik tagjai is.

A vírus gyors terjedése komoly kihívást jelent a gazdasági szankcióktól sújtott államban, amely egyelőre megtagadja a nyugati országok segítségét.

Koronavírus: így fertőzte meg Irán a Közel-Keletet

Egyre több vezető követel valós adatokat a perzsa államtól, ahol az egészségügyi miniszter-helyettes élő adásban lett rosszul, majd pozitív tesztet találtak nála.