Koronavírus: meghalt az iráni legfelsőbb vezető egyik tanácsadója

Iránban már 66-ra emelkedett az új járvány halálos áldozatainak száma, a fertőzöttek száma 1501-re nőtt – közölték hétfőn a hatóságok. Az Egyesült Államok pénzügyi segítséget ajánlott, amit az iráni vezetés visszautasított. 

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Iránban futótűzként terjed a koronavírus. Kínán kívül itt a legnagyobb a megbetegedések aránya.

Az iráni helyi média beszámolója szerint koronavírusban meghalt Ali Hamenei ajatollah egyik tanácsadója. Az iráni vezetésben többen is megfertőződtek a vírussal, de ez volt az első haláleset – írja a The Times of Israel. 

A 71 éves Mohammad Mirmohammadit egy teheráni kórházban érte a halál. A férfi annak a tanácsnak a tagja volt, amely az iráni parlament és a legfelsőbb vezető között közvetít.

Több magas rangú tisztségviselő is van a fertőzöttek között, például Maszúme Ebtekár alelnök, illetve a koronavírus leküzdésére létrehozott kormányzati munkacsoportnak a vezetője, aki egyébként eleinte igyekezett kisebbíteni a járvány jelentőségét, majd maga is megbetegedett.

Szomszédai lezárják Iránnal közös határaikat a koronavírus miatt

Irán megerősítette, hogy az országban 15 új esetet regisztráltak, ezzel 43-ra nő a koronavírussal fertőzöttek száma, akik közül nyolcan életüket is vesztették.

A szakértők aggódnak amiatt, hogy Iránban magasabb a halálozási ráta, mint a többi érintett országban, itt ugyanis a  betegek 5,5% belehalt a vírusba. Kínában ez az arány 3,8%-ra tehető.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter felajánlotta az Egyesült Államok segítségét, az iráni vezetés azonban ezt visszautasította.

Abbász Muszavi, az iráni külügyminisztérium szóvivője egy online értekezlet keretében reagált az amerikai ajánlatra. A szóvivő szerint az Egyesült Államoknak hátsó szándékai vannak és Iránnak nincs szüksége a segítségre.

Nagy Britannia a vírusra hivatkozva már elkezdte evakuálni a teheráni nagykövetségének személyzetét.

Koronavírus: így fertőzte meg Irán a Közel-Keletet

Egyre több vezető követel valós adatokat a perzsa államtól, ahol az egészségügyi miniszter-helyettes élő adásban lett rosszul, majd pozitív tesztet találtak nála.