Orbán: két koronavírusos beteg van Magyarországon

Mátol a védekezés szakaszába lépett Magyarország. Két iráni diákot kezelnek egy budapesti kórházban koronavírus-fertőzés miatt — jelentette be a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerda este a Facebookra feltett videoüzenetében jelentette be, hogy megvan az első két koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon.

A kormányfő ezt azok után közölte, hogy részt vett az operatív törzs ülésén a Belügyminisztériumban.

Az első két fertőzött külföldi, iráni diákok, egyelőre tünetmentesek, de a Szent László Kórházba szállították őket

— mondta.

Mától kezdődően a védekezés szakaszába léptünk. Minden nap délben ülésezik az operatív törzs és utána tájékoztatják a sajtót — tette hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel, a megfelelő létszámú orvos és ápoló, eszközök és jogszabályok rendelkezésre állnak, és holnaptól a vírus miatti létrejött operatív törzs minden nap délben ülésezik, ezután tájékoztatják a közvéleményt.

Nemrég még egy másik ügy okozott aggodalmat idehaza: kiderült, hogy Magyarországon is járt az a két fiatal diáklány, akinél koronavírus-fertőzést mutattak ki a cseh laboratóriumi vizsgálatok.

A Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brünnön át Prágába pénteken. A két diáklány két napot töltött Magyarországon.

Budapesten is járt a két fertőzött lány

Magyarországi fertőzésről egyelőre nincs hír, de Lengyelországban is megjelent a vírus. Mutatjuk a legfrissebb fejleményeket.