Budapesten is járt a két fertőzött lány

Két napot Magyarországon töltött az a két diáklány, akikről később, Prágában derült ki, hogy koronavírussal fertőződtek. Még nem tudni, hogy ittlétük alatt voltak-e tüneteik, vagy fertőztek-e. Magyarországi fertőzésről egyelőre nincs hír, de Lengyelországban megjelent a vírus. A V4-ek kormányfői rendkívüli találkozót tartanak Prágában.

Magyarországon is járt az a két fiatal diáklány, akinél koronavírus-fertőzést mutattak ki a cseh laboratóriumi vizsgálatok. A Milánóban tanuló amerikai és ecuadori egyetemista február 24-én érkezett Milánóból Bécsbe, ahol szállodában laktak. Onnan később Budapestre utaztak, majd Brünnön át Prágába pénteken. Az amerikai nőnél a vasárnapi első teszt, az ecuadorinál pedig a megismételt laboratóriumi vizsgálat mutatta ki a koronavírust. A két diáklány két napot töltött Magyarországon.

Müller Cecília elmondta: gyors információcsere van az érintett országok között az ügyben, ennek során fel kell deríteniük, milyen útvonalon, milyen eszközzel közlekedtek a diákok, mit csináltak, hol szálltak meg, kikkel kerülhettek szoros kontaktusba, és ennek alapján dönthetnek majd arról, milyen járványügyi intézkedések szükségesek.

Hozzátette: azt is ki kell deríteni, hogy a diákok magyarországi tartózkodásuk alatt mutatták-e a betegség tüneteit, mert ha nem, akkor „rendkívül alacsony a valószínűsége”, hogy a környezetükben újabb beteget találjanak.

Az Index azt írta cseh lapinformációk alapján, hogy az amerikai nőnél szombat este jelentkeztek a tünetek, akkor ment kórházba.

Magyarországon továbbra sem tudnak olyan emberről, aki az új koronavírussal fertőződött volna meg.

Lengyelországban is megjelent a koronavírus

A SARS-CoV-2 vírus okozta első fertőzést egy korábban Németországban járó embernél mutatták ki. Az illető jól érzi magát, a nyugat-lengyelországi Zielona Góra város kórházában kezelik.

Házi karanténba helyezték a beteggel korábban érintkező embereket, köztük a családtagokat.

A lengyelországi kórházakban 68 fertőzésgyanús embert vizsgálnak, mintegy ötszázan karanténban vannak.

Lengyel kezdeményezésre szerdán Prágában megkezdődött a visegrádi kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója, amelyen megvitatják a koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatos teendőket is. Pénteken, szintén Varsó kezdeményezésére, az uniós egészségügyi miniszterek tartanak rendkívüli tanácskozást Brüsszelben.

A koronavírus-fertőzés lengyelországi megjelenése miatt törlik a március 15-ei budapesti ünnepségre készülő lengyelek különvonatát — jelentette be Tomasz Sakiewicz, a magyar Civil Összefogás Fórummal együttműködő Gazeta Polska konzervatív hetilap főszerkesztője szerdán.

Közölte: a lap köré szerveződött lengyelországi klubok kénytelenek törölni a nyolcadik alkalommal Varsóból és Krakkóból indítandó különvonatot. Tomasz Sakiewicz a „rendkívül nehéz” döntés megértését kérte magyarországi barátaiktól, közölve, hogy „jelképesen” azért jelen lesznek Budapesten.

V4: még szorosabb együttműködés

A visegrádi országok nemcsak a jóban tudnak együttműködni, hanem a bajban is — mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Prágában.

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői csúcstalálkozóján — amelyen egyebek mellett a koronavírus-helyzetről egyeztettek — Orbán Viktor kiemelte: jó döntés volt összehívni a találkozót, mert a vírus bekerült a V4 területére, beköszöntött a közép-európai valóságba.

Tudtuk, hogy ez előbb-utóbb bekövetkezik — tette hozzá.

Peter Pellegrini szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Babis cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök fotó: EPA/MARTIN DIVISEK

Közölte: ugyan Magyarországon még nem derítettek fel fertőzést, de „nem ringathatjuk magunkat abba az illúzióba, hogy Magyarország ebből ki tud maradni”.

Nekünk is szembe kell nézni a tényleges fertőzés veszélyével, azzal hogy a vírus megjelenik ott is, ahol még nincs — mondta Orbán.

Szorosabb lesz a koronavírus-fertőzéssel összefüggő együttműködés a visegrádi országok között — közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a V4-ek rendkívüli kormányfői találkozója utáni sajtóértekezleten szerdán, Prágában.

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői az információcsere mellett megegyeztek abban is, hogy szükség esetén készek konkrét segítséget is nyújtani egymásnak, például a védőeszközök beszerzésében — mondta.

Izraelben 15-re emelkedett a fertőzöttek száma

Mindeközben három újabb esettel 15-re emelkedett az izraeli koronavírus-fertőzöttek száma. Egyikük az ország középső részén lévő középiskolába jár, és egy Olaszországban járt izraelitől kaphatta el a fertőzést.

A történtek fényében már 1150 izraeli diákot kértek arra, hogy vonuljanak karanténba.

Ilyen sátrakban szavaztak Izraelben a karanténban lévők fotó: EPA/ABIR SULTAN

Az egyik ilyen sátorban szavazó izraeliek otthoni karanténját két héttel meghosszabbították, mert a 15-ös számú beteg is ott szavazott, akinél később diagnosztizálták a fertőzést.

Ötezer fociszurkolót is otthoni karanténra köteleztek, mert a tel-avivi Bloomfield stadionban járt a 13-as számú beteg (az említett középiskola diákja), akinél később szintén kimutatták a fertőzést.

New York: az ortodox zsidókat is elérte a fertőzés

Három New York-i zsidó iskolát és egy ortodox zsinagógát is bezártak a vírusveszély miatt, miközben a közösség hatszáz tagját és két egyetemistát is otthoni karanténra köteleztek.

Két fertőzöttről tudnak New Yorkban, egyikük egy 50 év körüli ortodox zsidó, Westchester megyéből.

Schwarzenegger: az egészség fontosabb a pénznél

Ezzel egyidejűleg Amerikában azt is bejelentették, hogy nézők nélkül rendezik meg az Ohio állambeli Columbusban az Arnold Sport Fesztivált, az Arnold Schwarzeneggerről elnevezett multisport-eseményt a koronavírus-járvány miatti elővigyázatosságból.

A csütörtökön kezdődő négynapos rendezvényre 80 országból 22 ezer sportolót várnak, és a szervezők keddi döntése szerint a 80 verseny közül egyedül az Arnold Classic testépítő-világbajnokság szombati döntőjére engednek be érdeklődőket.

„Egy dolgot biztosan tudunk a koronavírusról, azt, hogy veszélyes. Márpedig sohasem választjuk a pénzt az emberek egészségével szemben”

— mondta a döntésről tartott sajtótájékoztatón Schwarzenegger.

A többszörös Mr. Olimpia testépítőbajnok, filmsztár, Kalifornia korábbi kormányzója 1989-ben hívta életre a rendezvényt, melyre idén eredetileg 250 ezer vendéget vártak. A versenyen a testépítés mellett olyan sportágak is szerepelnek, mint a vívás és a torna.

Nagy-Britannia nem a legrosszabb forgatókönyvre készül

Az új típusú koronavírus elvileg a brit lakosság 80 százalékát is megfertőzheti, de ez az elképzelhető legrosszabb eset, és a brit egészségügyi hatóságok nem számítanak e forgatókönyv megvalósulására – mondta szerdán az angol tisztifőorvos.

Chris Witty professzor a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva gyakorlatilag kizárta azt is, hogy a kínai intézkedésekhez hasonlóan Nagy-Britanniában is egész városok lezárására lenne szükség.

Kínában a járvány korai szakaszában ez ésszerű intézkedés volt, de az ilyen lépés csak addig célszerű, amíg a megbetegedések egy adott térségben – mint például Kína esetében a járvány elején karantén alá vont Vuhan városában – koncentrálódnak, és máshová még nem terjedtek át – mondta a szakértő.

Az angol tisztifőorvos szerint azonban mivel a betegség most már számos helyen megjelent Európában és a világban, városok lezárása Nagy-Britanniában nagyon valószínűtlen.

WHO: a koronavírus kevésbé hatékonyan terjed, mint az influenza

A bizonyított koronavírusos esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája, de az új koronavírus-járvány megfékezhető — jelentette ki kedden genfi sajtótájékoztatóján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

„A COVID-19 vírus kevésbé hatékonyan terjed, mint az influenza, egészséges emberek közvetítésével a jelek szerint nem terjed, több súlyos betegséget okoz, mint az influenza, nincsenek még védőoltások és gyógyszerek, és megfékezhető”

— összegezte Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

A főigazgató szerint a kínai megbetegedések között csak 1 százalék nem mutatott tüneteket, és a legtöbbjüknél a két első nap során megjelentek a szimptómák.

Tedrosz aggódását fejezte a védőruházatok és maszkok hiánya miatt, ami miatt veszélynek vannak kitéve a fertőzötteket kezelő orvosok és ápolók.

Keddre az új koronavírus fertőzöttjeinek száma 77 országban és területen meghaladta 92 ezret, a halottak száma több mint 3100.

Hétfő este nyolc újabb ország jelentette, hogy megjelent a koronavírus területén: Indonézia, Portugália, Szenegál, Tunézia, Szaúd-Arábia, Jordánia, Marokkó és Lettország.

Európában tovább nő a betegek száma

Kedden Ukrajna is közölte, hogy van egy koronavírusos beteg, akit Csernyivciben ápolnak.

Az olasz katasztrófavédelem kedd esti tájékoztatása szerint pedig 79-re nőtt a vírus halálos áldozatainak száma, a fertőzötteké pedig 2063-re emelkedett, a fertőzöttek közül 160 ember gyógyult meg.

Ferenc pápát nem fertőzte meg a koronavírus — jelentette kedden az Il Messaggero című olasz lap. A 83 éves egyházfő legtöbb múlt heti nyilvános programját, így a pápai audienciákat is lemondta megfázására hivatkozva.

Németország 31 új megbetegedést jelentett, amivel 188-ra nőt a fertőzöttek száma.

Franciaországban az egészségügyben dolgozók számára 10 millió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban, és további 15-20 millió leszállítása várható az igények szerint az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez. Egy marseille-i kórházból 2000 maszkot loptak el kedden. Az országban körülbelül 120 iskolát bezártak a járvány két fő gócpontjában: Oise és Morbihan megyében. Az intézkedés 35 ezer, illetve 9 ezer diákot érint. Franciaországban 191 megbetegedést regisztráltak (a szám egy nap alatt hatvannal emelkedett), hárman közülük meghaltak.

Spanyolországban eddig mintegy 150 koronavírus-fertőzést regisztráltak az egészségügyi hatóságok, amelyből hét eset súlyos, a betegeket intenzív osztályon ápolják, de állapotuk stabil. A fertőzések lényegében az egész országot érintik, csupán néhány tartomány képez kivételt.

Már 193 turista hagyhatta el azt az egy hete karantén alá vont tenerifei hotelt, ahol öt magyar is tartózkodik.

Belgiumban kedden 7 új koronavírusos megbetegedést jelentettek — írja a helyi sajtó. A hatóságok szerint az újonnan megfertőződött betegek Észak-Olaszországban jártak a közelmúltban. Három páciens az ország flamand részen él, hárman pedig Vallóniában, továbbá egy közülük brüsszeli lakos.

A brit kormány készenléti terve nem zárja ki, hogy a munkaerő húsz százaléka is betegszabadságra kényszerül az új típusú koronavírus okozta esetleges széles körű nagy-britanniai járvány csúcspontján — közölte Boris Johnson brit kormányfő.

Keleten a helyzet még rosszabb

Már csaknem minden iráni tartományban jelen van az új koronavírus, Irakban is meghalt az első beteg, az orosz kormány pedig megtiltotta egyes egészségügyi védőeszközök kivitelét.

Az iráni állami tévé bejelentette, hogy a pénteki nagyimákat nem tartják meg egyetlen tartományi székhelyen sem.

A teheráni egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy az utóbbi egy napban 586 újabb embernél mutatták ki a fertőzést, és 15-en haltak meg a betegségben, így szerdáig 92 halálos áldozatot követelt az új vírus.

A Közel-Keleten 3140 fertőzött van, a nem iráni eseteknek is azonban Iránhoz van köze, amely a járvány egyik gócpontja a világon a kínai Vuhan város után. A vírus az iráni állami vezetés sok tagját is megfertőzte.

Az IranWire hírportál, amelyet diaszpórában élő iráni újságírók működtetnek, szerdán azt jelentette, hogy Iránban a tesztek alapján fertőzöttnek bizonyult Esak Dzsahangiri első alelnök.

Szakértők aggódnak amiatt, hogy Teherán még mindig nem a valódi adatokat közli a járványról – írta az AP hírügynökség.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője még kedden kijelentette, hogy az ország „hadban áll” a koronavírussal, és felszólította a hadsereget, hogy segítse az egészségügyi hatóságokat a megelőzésben és a fertőzöttek ellátásában.

Irakban közölték szerdán, hogy meghalt az első koronavírusos beteg, egy idős ember az észak-iraki kurd autonóm területen, Szulejmaníja városban. Az országban 31 fertőzéses eset van, egy iráni diák és 30 iraki állampolgár, aki Iránban járt.

Az orosz kormány megtiltotta szerdán egyes egészségügyi eszközök és személyi védőfelszerelések, köztük a védőmaszkok exportját a koronavírus elleni küzdelemre hivatkozva.

A Mihail Misusztyin miniszterelnök által aláírt, július 1-jéig érvényes rendelet értelmében tilos még egyebek között az egészségügyi köpenyek, védőkesztyűk és szemüvegek, az erős cipőhuzatok, lélegeztető készülékek, a járvány- és az eldobható vegyvédelmi védőruha, valamint a vatta, a géz és a kötszer kivitele is. A lista kiterjed egyes vírusölő és vírusellenes szerekre is.

A tilalom kiterjed a humanitárius segélyszállítmányokra és a kiutazó orosz állampolgárok személyes védelmi eszközeire is. Moszkva javaslatot tett az Eurázsiai Gazdasági Unió koordináló szervének, hogy a tiltást terjesszék ki az integráció egész területére.

Kászem Dzsalali, Irán moszkvai nagykövete kedden közölte orosz újságírókkal, hogy Teherán baráti ország, így Oroszország részéről is számít a humanitárius támogatásra a koronavírus terjedése elleni küzdelemben.

Észak-Korea egy hónapra karanténba zárta az országban szolgálatot teljesítő külföldi diplomatákat, akik kedden hagyhatták el először rezidenciájukat – jelentette szerdán a Reuters. Joachim Beergstrom svéd nagykövet a hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: soha nem örült még annyira annak, hogy a Phenjan központjában lévő Kim Ir Szen-téren állhat.

Észak-Korea még nem jelentett egyetlen fertőzéses esetet sem, de egyhónapos karanténba helyez mindenkit, akinél felmerül a fertőzöttség gyanúja, ahogy sok egészségesnek tűnő külföldit is.

Koronavírus: így fertőzte meg Irán a Közel-Keletet

Egyre több vezető követel valós adatokat a perzsa államtól, ahol az egészségügyi miniszter-helyettes élő adásban lett rosszul, majd pozitív tesztet találtak nála.

Súlyos a dél-koreai helyzet romlása is: 374 új esettel 5186-ra nőtt a koronavírussal megfertőződöttek száma, és az esetek zömmel az ottani gócpontnak számító délkeleti Tegú városban és környékén vannak. Mun Dzse In államfő bejelentette, hogy a kormány további 25 milliárd dollárnak megfelelő összeget áldoz a járvány elleni küzdelemre.

Az elnök bocsánatot kért a lakosságtól amiatt, hogy nincs elég egészségügyi maszk az országban.