A kézfogások felfüggesztésére szólította fel az izraelieket a kormányfő

Izrael miniszterelnöke és főrabbija is újabb óvintézkedéseket sürget a koronavírus ellen: sem a kézfogás, sem pedig a mezüze érintése nem ajánlott.

Továbbra is fokozott készültség jellemzi a zsidó államot, amióta az országban felütötte a fejét a koronavírus. Szerdán a miniszterelnök és az ország főrabbija is új javaslattal élt országuk polgárainak egészsége érdekében — írja a The Times of Israel.

Sem a kézfogást, sem pedig egy hagyományos vallási szokás folytatását — egy helyiségbe való belépéskor az ajtófélfára helyezett mezüze megcsókolását — nem ajánlják a következő időben.

Benjamin Netanjahu azért szólította fel az izraelieket a kézfogás felfüggesztésére, mert „ki kell mondani, egy világméretű járvány közepén vagyunk.” Ezzel együtt a miniszterelnök optimista, mert szerinte a fertőzés szempontjából „Izrael az egyik olyan ország a kevesek között, amelyik viszonylag jó helynek mondható”.

A kormányfő hangsúlyozta: mindent megtesznek továbbra is annak érdekében, hogy a zsidó államban ne alakulhasson ki tömeges megbetegedés. Ennek egyik újabb fejleményeként az eddigi országok (például Olaszország vagy Dél-Korea) mellé most újabb államokat (Svájc, Németország, Spanyolország, Franciaország, Ausztria) is hozzáadtak ahhoz a listához, amelyek látogatása esetén önkéntes karanténra szólítják fel az izraelieket.

Budapesten is járt a két fertőzött lány

Magyarországi fertőzésről egyelőre nincs hír, de Lengyelországban is megjelent a vírus. Mutatjuk a legfrissebb fejleményeket.

A tárca közleménye szerint szerdától tilos a beutazás ezen nyugat-európai országokból, illetve olyanok számára is, akik az elmúlt két hétben ezekben az országokban jártak, amennyiben nincs számukra Izraelben olyan tartózkodási hely, ahol házi karanténba vonulhatnak.

Nem léphetnek be az országba olyanok sem, akik az elmúlt két hétben Iránban, Libanonban, Szíriában vagy Irakban jártak.

David Lau főrabbi közleményben emlékeztetett: nem törvényszerű, hogy meg kell csókolni a pergamenlapra írt rövid imádságot tartalmazó mezüzét, ez csak egy elterjedt szokás, amit most ajánlatos felfüggeszteni.

Az ország egészségügyi minisztere, Jaakov Litzman emellett szerdán elrendelte, hogy az ötezer főnél nagyobb nemzetközi rendezvényeket le kell mondani Izraelben, mert nem látják biztosítottnak azt, hogy minden résztvevőnél teljességgel kizárható a fertőzöttség gyanúja.

Ez egyben megtiltja a közelgő Purim ünnepén megtartott hagyományos felvonulások egy részét is.

Felszólították ugyanakkor a hatvanévesnél idősebbeket, valamint a krónikus betegségekben szenvedőket, hogy kerüljék a találkozást külföldről frissen hazatértekkel.

Folyamatosan és jelentősen rontják a legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőházak idei globális növekedési előrejelzéseiket az új típusú koronavírus okozta járvány negatív hatásai miatt. A londoni elemzői közösség szerdai előrejelzései szerint rövid távon a közép- és kelet-európai térség EU-gazdaságai is megérzik az átgyűrűző negatív növekedési hatásokat.

A minisztérium közben némi korrekciót is alkalmazott: egy hétvégi labdarúgómérkőzés közönségében fertőzöttnek vélt emberek miatt korábban mintegy ezer embernek javasolták az otthoni, önkéntes karantént. Azonban időközben elemezve a helyzetet megállapították, hogy csak bizonyos lelátói rész érintett, és ezer helyett csak kevesebb mint száz embernek javasolták az óvintézkedést.

Izraelben továbbra is mintegy 1700-1800 emberről tudni, hogy biztonsági okok miatt karanténben kell lenniük. Ez azért alakulhatott így, mert ők a közelmúltban azokban az országokban jártak, ahol már felütötte a fejét a koronavírus.

Sokba kerül Izraelnek a koronavírus

A gazdasági tárca számításai szerint a veszteség 1 és 4 milliárd dollár közötti összeg lehet.