Legalább jelképesen a nőké a mai nap

A miniszterelnök Thatchert idézte, államtitkára a hagyományos szerepek fenntartása mellett kardoskodott, az MSZP az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét hangsúlyozta, a liberálisok egyenlőbb és biztonságosabb Magyarországot szeretnének.

A nemzetközi nőnap alkalmából köszöntötte a nőket Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán vasárnap reggel.

A kormányfő videóüzenetében Margaret Thatcher korábbi brit miniszterelnököt idézve azt mondta: „ha azt akarod, hogy egy dologról sokat beszéljenek, akkor bízd egy férfira, ha azt akarod, hogy elintézzék, akkor bízd egy nőre”.

A hagyományos női és férfi szerepek megőrzése mellett, az egyenlőség és azonosság összekeveredése ellen emelt szót a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára még pénteken a Női erő – A nők ereje és védelme címmel rendezett konferencián.

Tuzson Bence a nőnapi konferencián közölte: a családban vannak hagyományos szerepek, olyanok, amelyek talán már évszázadok óta jelen vannak, de ezek a szerepek folyamatosan változnak.

Kendőbe burkolt női jogok

A nyugati feminista mozgalmak jó része, ahelyett, hogy kiállna a közel-keleti nők jogai mellett, indirekt módon támogatja a politikai iszlámot. Hajdú Tímea írása.

Az MSZP elnöke az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét nevezte pártja készülő stratégiája egyik kulcsmomentumának szombaton Budapesten, a nemzetközi nőnap alkalmából tartott rendezvényen.

Tóth Bertalan hangsúlyozta, ma Magyarországon két hónapot „fizetés nélkül dolgoznak a nők”, ennyivel keresnek ugyanis kevesebbet a férfiaknál. Szerinte ez is jelzi, hogy van feladatuk a közéletben, küzdeni kell a nők egyenjogúságáért.

A Magyar Liberális Párt nőnap alkalmából azt kívánja, hogy „Magyarország következő kormánya érdemi javulást érjen el azokban a szomorú statisztikákban és számokban, amely az Orbán-kabinet macsó politikájának az eredménye.”

A párt egyebek mellett kifogásolja, hogy az Fidesz-kormányban 12 férfira összesen 2 nő jut és hogy a magyar parlamentben a nők aránya alig több, mint 10 százalék. „Magyarországon a hiányos törvényi védelem következtében minden héten meghal egy nő bántalmazás miatt” – írják a liberálisok.

Saríától sújtva: méltóságukért harcolnak a nők az iszlám társadalmakban

Ha a közel-keleti nők helyzetét három szóban próbálnánk összefoglalni, az a zaklatás, a korlátozás és az alávetettség lenne. Sokan azonban nem hagyják magukat.

A nemzetközi nőnapot 1911-ben ünnepelték meg először, időpontja 1913 óta március 8. A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ Közgyűlése.

Politikai, feminista és szakszervezeti mozgalmak küzdelmeinek eredményeképpen a múlt század elején valósult meg, hogy az év egy napja legyen jelképesen a nőké.

A legtöbb országban ekkortájt erősödtek meg a nők követelései szociális-gazdasági jogaik kiszélesítésére, a választójog elnyerésére, a foglalkoztatásban és a bérezésben érvényesülő hátrányos megkülönböztetés megszüntetésére.

Az első nemzeti nőnapot az Egyesült Államokban tartották meg 1909 februárjának utolsó vasárnapján, majd az 1910-ben Koppenhágában megrendezett II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson a német Clara Zetkin javasolta, hogy világszerte minden évben tartsanak nőnapot.

Romboló mítoszok, avagy a feminizmus vége?

Egyre kevesebben támogatják a feminista mozgalmat, amely pont azokat veszítheti el, akikért elvileg küzd: a nőket.