Vírus update: francia maszkfoglalás, olasz halottak, kínai cenzúra

A bizonyított Covid-19-esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája, de az új koronavírus-járvány megfékezhető – jelentette ki genfi sajtótájékoztatóján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. A legfontosabb mai fejlemények.

„A vírus kevésbé hatékonyan terjed, mint az influenza, egészséges emberek közvetítésével a jelek szerint nem terjed, de több súlyos betegséget okoz, mint az influenza, nincsenek még védőoltások és gyógyszerek, ugyanakkor megfékezhető” – összegezte Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

A WHO főigazgatója szerint a kínai megbetegedések között csak 1 százalék nem mutatott tüneteket, és a legtöbbjüknél a két első nap során megjelentek a szimptómák.

EU: 45 millió euró kutatásra

Az Európai Unió Horizont 2020 nevű kutatási és innovációs programja keretében 45 millió euró (mintegy 14,8 milliárd forint) összegű finanszírozást biztosít új gyógyszerek kutatására irányuló kezdeményezésekhez – közölte az Európai Bizottság.

A tájékoztatás szerint az unió azt várja, hogy a gyógyszeripar szereplő hasonló összeggel járulnak majd hozzá a kutatások finanszírozásához, így az összberuházás értéke a 90 millió eurót is elérheti. A pályázat a koronavírus-betegséggel kapcsolatos kezelési és diagnosztikai eljárások és eszközök kifejlesztését célzó kutatásokat fogja támogatni.

A koronavírus-járvány december közepén indult Kínából. Az adatok szerint 67 országban közel 90 ezer beteget regisztráltak. A vírus okozta járvány következtében több mint háromezren haltak meg, és 45 ezernél is több ember felgyógyult a betegségből. A megbetegedések és halálozások túlnyomó többsége továbbra is a kínai Hupej tartományban történt.

Franciaország: állami konfiskálás

Emmanuel Macron államfő bejelentette, hogy az állam lefoglalja az egészségügyi dolgozók számára az országban rendelkezésre álló teljes egészségügyi maszkkészletet és a gyártás alatt lévő maszkokat is, miután négyre emelkedett az új koronavírus okozta megbetegedésben elhunytak és kétszáz fölé a fertőzöttek száma.

Iránban valamiért különösen súlyos a koronavírus-helyzet

Már 23 parlamenti képviselőnél diagnosztizálták a vírust. Hamenei ajatollah szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

Az intézkedés értelmében a Franciaországban raktáron vagy gyártás alatt lévő maszkokat nem lehet exportálni, az állam belföldön osztja szét a teljes készletet az egészségügyi dolgozóknak.

Kedd délelőtt az egészségügyi tárca már bejelentette, hogy az egészségügyben dolgozók számára 10 millió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban és további 15-20 millió leszállítása várható az igények szerint az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez.

Kedd délig 13 újabb megbetegedést regisztráltak az előző naphoz képest, így az utolsó hivatalos közlés szerint 204 beteget tartanak nyilván Franciaországban.

Olaszország: már 79 halott

Hetvenkilencre emelkedett az újfajta koronavírus okozta megbetegedés halottjainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság tájékoztatása szerint. Előző nap 52 halott volt.

Angelo Borelli, a szervezet vezetője szokásos esti tájékoztatóján közölte, hogy a megerősített, pozitív esetek száma elérte a 2263-at, 88 százalékukat Lombardia, Emilia Romagna és Veneto tartományban regisztrálták. A gyógyultak száma 160-ra nőtt. A fertőzöttek közül ezren otthoni karanténban vannak.

Attilio Fontana, Lombardia tartomány kormányzója szerint ezek a járvány „legnehezebb napjai”, egészségügyi és pszichológiai szempontból is, mivel a koronavírus-tesztre pozitívak száma „kezd sok lenni”, és ezzel együtt nő a fertőzés további terjedésének veszélye is.

Németország: elmaradó könyvvásár

A koronavírus-járvány miatt elmarad a Lipcsei Könyvvásár, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja – jelentették be a németországi nagyvárosban.

A városvezetés és a vásárt szervező cég közös döntésének indoklásában kiemelték, hogy a szövetségi kormány nyomatékos ajánlása szerint tömegrendezvényeknél valamennyi résztvevőt írásban nyilatkoztatni kell arról, hogy nem a járvány valamely gócpontjából származik és nem került kapcsolatba ilyen személlyel.

Gondoskodni kell arról is, hogy az esetleges fertőzéseknél követhető legyen, hogy a fertőzött a vírus lappangási idejének kezdete óta kivel került közelebbi kapcsolatba. Ezeket a feltételeket pedig nem lehet teljesíteni egy olyan vásáron, amelyen mintegy 2500 kiállító és várhatóan 280 ezer látogató vesz részt.

Vatikán: Ferenc pápa jól van

Ferenc pápát nem fertőzte meg a koronavírus – jelentette az Il Messaggero című olasz lap, a Vatikán szóvivője azonban nem akarta kommentálni az értesülést. A pápa maga jelentette be vasárnap, hogy megfázása miatt nem utazik el a Vatikánból, és nem vesz részt a kúria aznap este kezdődő húsvét előtti lelki gyakorlatán.

Trump a vírusról: nem indokolt a szükségállapot

Az amerikai elnök felkészültnek mondta a kormányzatot az esetleges járvány elleni küzdelemre.

A 83 éves egyházfő legtöbb múlt heti nyilvános programját, így a pápai audienciákat is lemondta megfázására hivatkozva. Nem vesz részt személyesen azon a nagyböjti elvonuláson sem, amely vasárnap este kezdődött egyházi vezetők részvételével Rómától délre. Rezidenciájáról, a Vatikán vendégházából követi az ott történteket.

Kína hetekig cenzúrázott

Kína hetekig cenzúrázott az interneten az új koronavírussal kapcsolatban megjelenő minden hivatkozást, mielőtt hivatalosan is beismerte, milyen kiterjedt a járvány – állítja egy Kanadában közzétett tanulmány.

A vírus már decemberben megjelent a közép-kínai Vuhanban, amelynek mintegy 11 millió lakója január vége óta van karanténban. A betegség súlyosságát azonban csak január 20-án ismerték be nyilvánosan, amikor Hszi Csing-pin elnök utasítást adott a felszámolására.

A Torontói Egyetem intézeteként működő, az információ-ellenőrzésre szakosodott Citizen Lab szerint az olyan általános kifejezések, mint „az ismeretlen vuhani tüdőgyulladás” vagy a „vuhani egészségügyi bizottság” már a járvány első heteitől tabuk voltak több kínai internetes alkalmazásban.

A stabilitás nevében bevett gyakorlat Kínában, hogy az internetes cégóriások megtisztítják a politikailag kényes vagy nem kívánatos, gyakran „híresztelésnek” minősített tartalmakat.

Koronavírus: a válság óta a legnagyobb visszaesés jöhet

Hullámzik a részvények ára az amerikai tőzsdén, egyre nagyobb gazdasági károkat okoz a koronavírus-járvány Ázsiában és Európában.