Netanjahu reagált az amerikai demokraták „nagyágyújának” szavaira

„Határozottan téved” – így véli az izraeli miniszterelnök, akit „reakciós rasszistának” nevezett Bernie Sanders.

Benjamin Netanjahu szerdán reagált Bernie Sanders azon kijelentéseire, melyeket a demokrata elnökjelölti vitaesten mondott előző este Dél-Karolinában. Az izraeli vezető szerint az amerikai politikus „határozottan tévedett”, amikor őt „reakciós rasszistának” nevezte.

„Nem avatkozom bele az amerikai választásba” – mondta Netanjahu az Algemeiner szerint. „Azt gondolom a témáról, hogy határozottan téved. Nincs több kérdés”.

Ezt követően Netanjahu felidézte, hogy a múltban többször élt át nyomást olyan amerikai elnökök részéről, akik ellenezték politikáját, és a jövőre vonatkozóan is felkészült erre a lehetőségre.

Bernie Sanders Izraelt érintő kijelentései kapcsán Jiszráel Katz, a zsidó állam külügyminisztere is nyilatkozott, és az elhangzottakat „borzasztónak” nevezte.

Bernie Sanders elmondta, mit jelent számára zsidónak lenni

Nagyon fiatalon megtanulta, mi az a fehér nacionalizmus, amelynek szélsősége a nácizmus, és hogy mindent meg kell tenni ennek megállítása érdekében.

A keddi vita során Sanders – aki mindeddig jelentős sikereket elkönyvelve halad előre, hogy az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjévé váljon – Izraelt illetően azt is előrevetítette, hogy megválasztása esetén „megfontolás tárgyává tenné” hazája nagykövetségének visszaköltöztetését Jeruzsálemből Tel-Avivba.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy zsidó vagyok” – jelentette ki Sanders. „Igazából pár hónapig Izraelben éltem. De azt hiszem, hogy éppen most, sajnos, tragikus módon Bibi Netanjahun keresztül, egy reakciós rasszista vezeti az országot”.

Nem sokkal korábban a vermonti szenátor azt is bejelentette, hogy nem vesz részt az egyik legnagyobb amerikai zsidó lobbiszervezet (AIPAC)  közelgő éves konferenciáján Washingtonban, mert az megjelentést biztosít „olyan vezetőknek, akik bigottságot mutatnak, és ellenzik a palesztinok alapjogait”.