Sanders mérlegelné, hogy visszaköltözteti az amerikai nagykövetséget Tel-Avivba

A vermonti szenátor a demokrata párti elnökjelöltek nyilvános vitájában Netanjahut „reakciós rasszistának” nevezte, ugyanakkor felidézte azt a néhány hónapot, melyet Izraelben töltött. 

Egyik riválisa, a szintén zsidó származású, korábbi New York-i polgármester, Mike Bloomberg azonban Sanders felvetésére elmondta, hogy a követség visszaköltöztetése nem reális opció. A vitában szintén résztvevő Elizabeth Warren nem nyilvánított véleményt a kérdésben – írja a The Times of Israel.

A vitát vezető Major Garrett arról is faggatta Sanderst, miért illette éles kritikával az AIPAC (American-Israeli Public Affairs Committee – befolyásos, Izraelt támogató amerikai lobbiszervezet – a szerk.) közelgő éves konferenciáját, melyen Sanders nem kívánt részt venni, illetve beszédet mondani.

A vermonti szenátor válaszában elmondta: „Büszke vagyok zsidó származásomra. Éltem Izraelben néhány hónapot, de ami most történik, az sajnos tragikus. Az országot vezető Netanjahu egy igazi reakciós rasszista.”

Sanders a megválasztása esetén követendő Izraellel kapcsolatos álláspontját ismertetve elmondta: „Külpolitikánk a Közel-Keleten teljes mértékben Izrael biztonságára és függetlenségére kell irányuljon, azonban a palesztin nép szenvedését nem lehet figyelmen kívül hagyni. Olyan külpolitikára van szükségünk, mely támogatja a palesztinokat és az amerikaiakat. Ehhez pedig a közel-keleti népeket egymás mellé kell felsorakoztatni.”

Bernie Sanders elmondta, mit jelent számára zsidónak lenni

Nagyon fiatalon megtanulta, mi az a fehér nacionalizmus, amelynek szélsősége a nácizmus, és hogy mindent meg kell tenni ennek megállítása érdekében.

Mike Bloomberg, akit zsidó származása miatt a vitát vezető Garrett szintén megkérdezett az témával kapcsolatban, elmondta:

„Nem lehet visszaköltöztetni a követséget. Nem kellett volna odaköltöztetni anélkül, hogy ezért cserébe kapjunk valamit az izraeli kormánytól, de ha már megtettük, ott kell hagyni.”

Bloomberg válaszában hangoztatta a kétállami megoldás fontosságát is: „A palesztinoknak is meg kell adni, ami jár nekik. A baj az, hogy mindkét nép azt gondolja, Isten nekik adta azt a földet, ezért nincs más megoldás, mint felosztani kettejük közt.”

Arról, hogy ezt miként képzeli el, Bloomberg elmondta: „Az izraeli határokat ott kell hagyni ahol vannak, arra kell ösztönözni az izraelieket, hogy vonuljanak vissza azokból a közösségekből, melyeket meg se kellett volna építsenek.” Bloomberg úgy tűnik szándékosan kerülte a „telepek” szót.

Elizabeth Warren az amerikai nagykövetség kérdését illetően azt mondta: „a feleknek kell eldönteni, mit akarnak maguknak fővárosként.” A jelölt-aspiráns azt is elmondta:

„Mindenkivel jó szövetségesek akarunk lenni a térségben. Ehhez a legjobb megoldás, ha sürgetjük, hogy tárgyaljanak egymással. Donald Trump legnagyobb hibája, hogy a mérleg egyik serpenyőjét lenyomja, ami a feleket egyre távolabb löki egymástól.”

Bloomberg kedden bejelentette, Sanders-szel (és Warrennel) ellentétben elfogadja az AIPAC jövő héten megrendezendő kongresszusán való részvételt. Indoklásként Twitter üzenetében azt írta „aggodalommal tölti el, hogy az AIPAC olyan bigott vezetőknek biztosít lehetőséget, akik ellenzik a palesztinok jogait.”

Mint ismeretes, az eddig három államban megtartott demokrata elnökjelölt-választáson eddig Bernie Sanders szerepelt a legjobb eredménnyel.

Demokraták tévévitája: Bloomberg, a kapitalista közellenség

Természetesen a milliárdos jelölt-aspiránst vették össztűz alá demokrata riválisai, ám a volt New York-i polgármester visszavágott,