Lelőtt utasszállító: Irán megtartja magának a feketedobozt

„Súlyosan megsérült a feketedoboza annak az ukrán utasszállító repülőgépnek, amelyet Irán januárban véletlenül lelőtt” – jelentette be az iráni védelmi miniszter. Az ország külügyminisztere azonban leszögezte: a sérülés ellenére sem adják át másik országnak a dobozt.

Amir Hatami iráni védelmi miniszter, akinek a szavait az iráni állami média tolmácsolta, azt mondta, a kár helyreállításában a szakértők a minisztérium segítségét kérték. Hozzátette, hogy a feketedoboz tartalmának a kielemzése csak a helyreállítás után kezdődhet el.

„Jogunk van arra, hogy magunk értékeljük ki a dobozban lévő adatokat” – szögezte le Mohamed Dzsavád Zaríf  külügyminiszter is, megismételve, hogy azt semmiképp nem fogják más országnak átadni.

Az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-ese január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le az iráni főváros közelében. Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy az iráni Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből. A repülőn 176 ember volt, és senki sem élte túl a tragédiát.

Amerikától és Franciaországtól kér Irán eszközöket a lelőtt gép feketedobozának leolvasásához

Mindeddig hiába követelte Ukrajna a feketedoboz átadását, a perzsa állam nem enged – miközben kiderült: nincsenek meg az eszközeik, hogy egyedül boldoguljanak.

A gépen 57 iráni-kanadai kettős állampolgár is utazott, velük kapcsolatban január végén Abbasz Muszavi iráni külügyi szóvivő újságíróknak bejelentette, Teherán őket is iráni állampolgárnak tekinti.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a múlt héten teljes és független vizsgálatot sürgetett a feketedoboz ügyében Zarífnál. A miniszterelnök januárban már  felszólította Iránt, hogy küldje Franciaországba a repülőgép feketedobozait, mert ott rendelkeznek a súlyosan megrongálódott adatrögzítők alapos vizsgálatához szükséges eszközökkel.

Ukrajna kezdettől fogva kérte, hogy neki adják át a dobozokat – amelyek a repülési adatokat, illetve a pilótafülkében elhangzó beszélgetéseket rögzítik -, de az ukrán szakemberek csak arra kaptak lehetőséget, hogy iráni kollégákkal közösen elemezhetik ki a berendezések adatait Iránban.

Az ügy azért is érdekes, mert – mint arról beszámoltunk – Iránnak valójában nincsenek meg az eszközei, hogy egyedül boldoguljon a repülés adatait és hangfelvételeket rögzítő eszközzel.

Új videó bizonyítja: az irániak két rakétát is kilőttek az ukrán gépre

The New York Times és a The Wall Street Journal egy olyan felvételre hivatkozik, amelynek valódiságát egymástól függetlenül megvizsgálták.