Új videó bizonyítja: az irániak két rakétát is kilőttek az ukrán gépre

Két amerikai napilap is közzétette azt a megfigyelőkamerák által rögzített videofelvételt, ami azt mutatja: az iráni légelhárítás rögtön két rakétát is kilőtt az ukrán utasszállító gépre. A katasztrófának 176 halálos áldozata volt.

Irán először cáfolta, majd elismerte, hogy az ukrán repülőgépet „tévesen azonosították”, és azt egy rövid hatótávolságú rakétával semmisítették meg. Amirali Hádzsizadeh, a Forradalmi Gárda légtérért felelős parancsnoka elmondta, hogy az utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték. Mint mondta, nem akarták eltitkolni az esetet, de előbb vizsgálatot akart lefolytatni.

Most azonban nem Irán, hanem két amerikai lap, a The New York Times és a The Wall Street Journal egybehangzóan közölte: a 752-es járatot nem egy, hanem egymás után két rakétatalálat is érte.

Mindkét lap egy megfigyelőkamera által rögzített felvételre hivatkozik, amelynek valódiságát egymástól függetlenül megvizsgálták, és nyilvánosságra is hozták.

A videokamera egy iráni katonai létesítménytől néhány kilométerre fekvő Bidkaneh falu egyik háztetején volt elhelyezve. A felvétel az égő repülőgépet mutatja, amint kanyarogva próbál visszajutni a teheráni reptérre, ám hamarosan másik rakétatalálat is éri, felrobban és lezuhan.

New video shows the moment Iran military shoot down Ukrainian passenger plane killing 176 people

Iran plane crash – Moment jet is ‘blasted out of the sky with TWO missiles after panicky troops feared it was US bomber’CHILLING new footage has emerged appe…

A két rakétatámadás között fél perc telt el. A rakétákat feltehetően 13 kilométer távolságból, egy másik iráni katonai támaszpontról lőtték ki. A felvételt keddre virradó éjszaka, egy iráni YouTube-felhasználó töltötte fel.

Közben kénytelen volt elhagyni Iránt Robert Macaire, Nagy-Britannia teheráni nagykövete, akinek kiutasítását javasolta az iráni igazságügyi szóvivő, amiért a diplomata az ukrán repülőgép lelövése miatt tartott kormányellenes tüntetésen vett részt az iráni fővárosban – jelentette az IRNA állami hírügynökség szerdán.

Az IRNA szerint Macaire szándékáról már korábban tájékoztatta az iráni külügyminisztériumot. A brit külügyminisztérium ugyanakkor azt állította, hogy Macaire mindössze rutinlátogatásra tért vissza hazájába. Egy külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy nagy-britanniai útja előre eltervezett volt.

„Teljesen megszokott dolog nagyköveteink számára, hogy időnként visszamenjenek Londonba megbeszélésekre” – tette hozzá az illetékes.

Robert Macaire nagykövetet rövid időre állították elő a hétvégén Teheránban, azzal a váddal, hogy részt vett egy kormányellenes tüntetésen. Azzal védekezett, hogy semmilyen tüntetésen nem vett részt, mindössze a január 8-án lelőtt ukrán repülőgép áldozatainak emlékére tartott megemlékezésre ment el, mert négy brit állampolgár is volt köztük. Hozzátette: azt megelőzően távozott az eseményről, hogy az tüntetésbe csapott át, de a hatóságok ennek ellenére előállították.

Ahmad Alamolhoda keményvonalas álláspontjáról ismert ajatollah egyenesen úgy fogalmazott, hogy a legjobb dolog, ami a brit nagykövettel történhet, ha kitoloncolják, mert különben az amerikai légicsapásban megölt Kászim Szulejmáni tábornok hívei „apró darabokra fogják aprítani”.

A gyászoló nemzetek jogi eljárást fontolgatnak Iránnal szemben

Öt nemzet, amelynek állampolgárai életüket vesztették a Teherán mellett lelőtt ukrán utasszállítón, január 16-án Londonban fogja megvitatni egy lehetséges jogi eljárás elindítását Iránnal szemben.