A gyászoló nemzetek jogi eljárást fontolgatnak Iránnal szemben

Öt nemzet, amelynek állampolgárai életüket vesztették a Teherán mellett lelőtt ukrán utasszállítón, január 16-án Londonban fogja megvitatni egy lehetséges jogi eljárás elindítását Iránnal szemben – jelentette be hétfőn Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter.

Hivatalos szingapúri látogatásán a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva a tárcavezető elmondta, hogy a kártérítés és az incidens kivizsgálásának kérdését is megvitatják.

„A gyászoló nemzetek külügyminisztereiből létrehoztunk egy csoportot. Január 16-án személyesen találkozunk Londonban, hogy a többi között megvitassuk a jogi lehetőségeket, a következő lépéseket, illetve Irán felelősségre vonását”

– közölte Prisztajko.

Az ottawai kormány korábban közölte, hogy Kanada, Afganisztán, Svédország, Ukrajna és Nagy-Britannia koordinációs csoportot hozott létre az áldozatok hozzátartozóinak támogatására. A repülőgépen utazók közül sokan iráni kettős állampolgárok voltak.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén 176 ember tartózkodott, valamennyien meghaltak. A repülő lelövését Irán napokig tagadta műszaki hibát valószínűsítve, és csak szombaton közölte, hogy légvédelme okozta a tragédiát – Teherán állítása szerint – tévedésből.

A tárcavezető szerint Irán nem tájékoztatta előre Ukrajnát erről a bejelentésről.

Prisztajko egyben abszurdnak nevezte Irán állítását, miszerint az ukrán gépet akkor lőtték le, amikor megközelített egy kényes katonai létesítményt a Washington és Teherán közötti feszültségek tetőfokán.

„Ez abszurd, mert a repülőgépet nyomon követték, és a nemzetközi légifolyosón haladt, amelyet a repülésirányítók számára meghatároztak. (…) Nem volt semmi rendkívüli”

– hangsúlyozta a miniszter.

Mint mondta, a teheráni vezetés beleegyezett abba, hogy átadja a fekete dobozokat Kijevnek kielemzésre, egyelőre azonban nem nevezett meg pontos dátumot erre nézve. A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pilóta utolsó szavai így hangzottak: „A fedélzeten minden rendben, átkapcsolok robotpilótára”. „Láttam azt az információt a sajtóban, miszerint a repülő megváltoztatta menetirányát. (…) Persze, mert rakéta találat érte és a végét járta” – fűzte hozzá.

Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője szombaton teljes felelősséget vállalt az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért. Amirali Hádzsizadeh, az iráni légtér biztonságáért felelős parancsnok elmondta, hogy az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték. Hozzátette: a rendszert kezelő szakembernek tíz másodperce volt a helyzet értékelésére.

Pilóta nélküli repülőgépnek hitte Irán az ukrán utasszállítót

A Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője bejelentette: a tévesen azonosított gépet egy rövid hatótávolságú rakétával semmisítették meg.

Prisztajko hangsúlyozta: felelősségre kell vonni minden érintettet.

„Amit végképp nem szeretnénk, az az, hogy olyasvalakit, mint egy alacsony beosztásban szolgáló katonát nevezzenek meg vétkesnek, mondván, ez a srác nyomta meg a gombot. (…) Mindez ugyanis az iráni kormány felelőssége”

– jelentette ki a miniszter.

„Ki kell derítenünk, ki adta ki a parancsot, s ki nyomta meg a gombot. Ezeket az embereket felelősségre kell vonni” – tette hozzá.

Vadim Prisztajko beszélt arról is, hogy a mostani vizsgálatban olyan ukrán szakemberek is részt vesznek majd, akik a lezuhant Malaysian Airlines utasszállítójának ügyében is nyomoztak. Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító repülőgépét 2014 nyarán lőtték le egy Buk típusú légvédelmi rakétával a háború sújtotta Kelet-Ukrajna felett, a fedélzeten mind a 298 ember meghalt.

„A fekete dobozokon lévő felvételek teljes körű kiértékelését ukrán szakemberekkel szeretnénk elvégeztetni” – mondta Prisztajko, aki szerint a nyomozásba a Boeing vállalat és Franciaország szakértőit is bevonnák.

Időközben úgy tűnik, Irán is kedvet kapott ahhoz, hogy a bíróságra terelje a külpolitikáját meghatározó ügyeket:

A teheráni vezetés nemzetközi pert készül indítani Donald Trump amerikai elnök ellen az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységét vezető Kászim Szulejmáni tábornok egy héttel ezelőtti megölése miatt írja az MTI Ibrahim Raiszi, az iráni legfelsőbb bíróság elnökének hétfői bejelentetésére hivatkozva.

„A törvénysértést ki kell vizsgálni. Az Egyesült Államok elnökét pedig fővádlotti minőségben kell beidézni” idézte Raiszit a Fársz helyi hírügynökség. „Mindezt nem hagyjuk annyiban, a nemzetközi porondon kell felelősségre vonni őt” hangoztatta az iráni igazságszolgáltatás vezetője.

Raiszi szerint a nemzetközi felelősségre vonás kérdésben az iráni legfelsőbb bíróság mellett működő emberi jogi tanácsnak és a külügyminisztériumnak kell meghoznia a döntést.

„Szulejmáni megölése minden lehetséges törvényt megsértett, mert a terrorellenes harcnak és az üldözöttek támogatóinak a szimbóluma volt” emelte ki Raiszi.

A legfelsőbb bíróság elnöke ugyanakkor nem szólt arról, hogy az iszlám köztársaság pontosan melyik nemzetközi intézmény előtt akar panaszt emelni az ügyben.

Szulejmánit január 3-án Donald Trump amerikai elnök utasítására ölték meg az iraki főváros közelében egy dróncsapással. A tábornok volt a gárda legfontosabb és legismertebb parancsnoka mind belföldön, mind a nemzetközi porondon, és nagyon közel állt Ali Hamenei ajatollahhoz, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjéhez. A múlt hét elején Irán megtorlásul rakétatámadást hajtott végre két olyan iraki támaszpont ellen, amelyen amerikai katonák vannak, vasárnap pedig tüzérségi lövedékek csapódtak be egy légibázisra, amelyen korábban amerikai katonák szolgáltak.