Amerika szerint a Huawei üzleti titkokat lopott, és segített kémkedni Iránnak

A kínai óriásvállalatot vállalati kémkedés mellett azzal is vádolják, hogy segített a teheráni rezsimnek levadászni tüntetőit.

Az Egyesült Államok ügyészsége csütörtökön vádat emelt a Huawei ellen üzleti titkok ellopásáért, illetve Iránnak nyújtott segítségéért „rendszerkritikus elemeinek” nyomon követésében. Ezzel tovább eszkalálódik Amerika és a világ legnagyobb kínai telekommunikációs vállalata közötti harc.

A legújabb vádiratban a kínai óriásvállalatot hat amerikai technológiai cég üzleti titkainak ellopására irányuló összeesküvéssel, illetve az üzérek befolyása alatt működő és a korrupt szervezetekről szóló törvény megsértésével vádolták meg. A dokumentumban megjelennek továbbá a Huawei amerikai szankciók hatálya alá tartozó országokban való illegális tevékenységéről szóló állítások, többek között az is,

hogyan szerelte fel Teheránt olyan megfigyelő felszereléssel, mellyel monitorozhatta, azonosíthatta és őrizetbe vehette a 2009-es kormányellenes demonstráción résztvevő iráni civileket.

„A Huawei erőfeszítései a kereskedelmi titkok és más, kifinomult amerikai technológia ellopására sikerrel jártak” – állapította meg csütörtöki közleményében az amerikai igazságügyi minisztérium, hozzátéve, hogy így a kínai vállalat jelentősen csökkenthette a saját költségeit is.

Az Egyesült Államok egy ideje kampányt folytat a Huawei ellen, melynek keretében arra figyelmeztetett, fenn áll az esélye, hogy ügyfelei után kémkedik Peking számára. Washington a vállalatot nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva tavaly feketelistára is tette emiatt.

Piros jelzés — már a NATO is fenyegetőnek tartja Kínát

A szövetség országai első ízben fogják elismerni, hogy Kína növekvő katonai ereje fenyegetést jelenthet a világ számára. 

A kínai telekommunikációs óriás szerint a vádemelés csupán Amerika azon próbálkozása, hogy a Huawei hírnevét rombolja gazdasági versenypozíciójának erősítése, nem pedig a törvény foganatosítása céljából. Hozzátették: a jelen vádak a 20 évvel ezelőttiek „újracsomagolva”. A cég hangsúlyozta: soha nem fért hozzá és a jövőben sem fog hozzáférni telekommunikációs hálózatokhoz „titokban”, erre nincs is megfelelő képessége.

A Huawei nem vallotta magát bűnösnek a tavaly januári vádemelés során sem, melyben csalással, Iránnal szembeni szankciók megsértésével és az igazságszolgáltatás akadályozásával vádolták meg.

Az új, üzleti titkok ellopására vonatkozó vád internetes router forráskódokhoz, mobilantenna-technológiákhoz és a robotikához is kötődnek. A 2000-es évben például a Huawei-t és leányvállalatát, a Futurewei Technologies-t azzal vádolták meg, hogy az operációs rendszer forráskódját jogellenesen használják az internetes routereknél, parancskódokkal kommunikálnak a routerekkel, illetve amerikai cégek termékeinek olcsóbb változatával kereskedtek, mellyel kapcsolatban szintén pereskedtek már.

A The Wall Street Journal idézte Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót, aki úgy fogalmazott:

„bizonyítékaink vannak arra, hogy a Huawei képes titokban hozzáférni kényes és személyes információkhoz azokban a mobiltávközlési hálózatokban szerte a világon, amelyeknek a berendezéseit ő szállítja a távközlési szolgáltatóknak”.

A Huawei-t azzal is megvádolták, hogy más cégek alkalmazottait rekrutálja, erőfeszítéseket tesz ezen cégek szellemi tulajdonának megszerzésére.

Mint arról már korábban írtunk, tavaly decemberben a NATO is elismerte, hogy Kína növekvő katonai ereje fenyegetést jelenthet a világ számára. Problémásnak tartották az 5G hálózatok kiépítését és fejlesztését, és külön kiemelték a Huawei szerintük aggasztó szerepét.

Amerika szerette volna, ha bekerül az akkori nyilatkozatba, hogy a NATO tagországok ne használják a Huwaei hálózatait, de ez végül kimaradt. Washington szerint a Huawei termékeivel nem építhető fel biztonságos kommunikációs hálózat, mert Peking kémkedésre is felhasználhatja a kínai vállalatot.

A kínai telekommunikációs óriásvállalat egyébként 15 éve van jelen Magyarországon. 2013 óta hazánk stratégiai partnere, és eddig közel 60 milliárd forintot fektettek be az országban. Az Egyesült Államok már többször óvatosságra intette Budapestet a kínai céggel kapcsolatban.

A célegyenesben csinálják ki a Huaweit

A második helyen álló amerikai Apple-t szorongató kínai gyártó jövőre akár a Samsung első helyét is veszélyeztette volna, most azonban úgy tűnik, Trump a Google-on keresztül megállítja a menetelést.