A célegyenesben csinálják ki a Huaweit

A második helyen álló amerikai Apple-t szorongató kínai gyártó jövőre akár a Samsung első helyét is veszélyeztette volna, most azonban úgy tűnik, Trump a Google-on keresztül megállítja a menetelést. A szigorú szankciók másik oka az újabb generációs, 5G-s mobilrendszer fejlesztése, mert a Huawei ebben mindenki előtt jár, ami Washington szerint komoly biztonsági fenyegetést jelent.

A Google magyar idő szerint hétfőn hajnali 1-kor jelentette be, hogy felfüggeszti az együttműködését a kínai Huawei mobilgyártóval, amely így a továbbiakban nem férhet hozzá az Android operációs rendszer frissítéseihez és az új verziókhoz.

Ezen túl az olyan fontos és népszerű alkalmazások sem lesznek használhatóak, mint a Google Play, a Gmail, Google Maps, vagy a Youtube. Igaz, Kínában ezek amúgy sem elérhetőek, de a gyártónak hatalmas külföldi piaca van.

A Huawei tavaly, az okostelefonok piacán év közben leszorította a toplista 3. helyére az amerikai Apple-t, az Iphone gyártóját, amely csak az utolsó negyedévben tudta visszavenni a 2. helyet. Iparági szakértők szerint 2020-ban az utóbbi időben gyengébben teljesítő, dél-koreai Samsungot is megelőzhette volna, ezzel átvéve az első helyet.

A teljes távközlési piacot nézve pedig már most is a legnagyobb szereplő a Huawei Technologies. Tavalyi 105 milliárd dolláros forgalmával a világ első számú mobil távközlési berendezés gyártója lett.

fotó: EPA/ROMAN PILIPEY

A Huawei különösen a világszerte kiépülés alatt álló 5G-s mobilrendszer fejlesztésében áll az élen, beelőzve a versenytársait.

Ennek a menetelésnek vetett véget Donald Trump amerikai elnök. Múlt hét szerdán elnöki rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről. Pénteken pedig az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma formálisan is megtiltotta amerikai termékek és technológiák eladását a Huaweinek.

Zsen Cseng-fej, a Huawei alapítója szombaton még bizakodó volt. A cég központjában, Sencsenben azt mondta, az amerikai intézkedéseknek csak korlátozott hatásuk lesz a vállalatra.

„Növekedésünk lelassulhat ugyan, de csak kismértékben”

– mondta a cég első embere, aki ismételten hangsúlyozta, hogy vállalata semmilyen illegális dolgot nem követett el.

Közölte: nem engednek Washington nyomásának.

„Semmi gond nincs azzal, ha a Qualcomm és más amerikai áramkörgyártók leállítják szállításaikat a Huaweinek. Fel vagyunk rá készülve”

– fogalmazott.

A Huawei processzorokat tervező és gyártó érdekeltsége, a HiSilicon Technologies elnöke is optimista hangot ütött meg:

„évek óta készülünk erre a fordulatra, megvan a B-tervünk”.

A Google lépésével ugyanakkor nem számoltak, vagy legalábbis addig nem beszéltek róla, amíg be nem következett.

fotó: EPA/Aleksandar Plavevski

A Huawei által is használt Android operációs rendszer amerikai fejlesztője az amerikai kereskedelmi minisztérium rendeletére hivatkozva függesztette fel az együttműködést a kínai gyártóval.

A Google a Twitteren próbálta nyugtatni a Huawei telefonokat használókat.

Android on Twitter: „For Huawei users’ questions regarding our steps to comply w/ the recent US government actions: We assure you while we are complying with all US gov’t requirements, services like Google Play & security from Google Play Protect will keep functioning on your existing Huawei device. / Twitter”

For Huawei users’ questions regarding our steps to comply w/ the recent US government actions: We assure you while we are complying with all US gov’t requirements, services like Google Play & security from Google Play Protect will keep functioning on your existing Huawei device.

Az amerikai cég közölte, hogy az amerikai kormányzati intézkedések maximális betartása mellett, a már forgalomban lévő készülékeken továbbra is elérhető lesz a Google Play alkalmazásletöltési szolgáltatás, valamint a Google Play Protect biztonsági szolgáltatás.

7 pontban Trump és Kína kereskedelmi háborújáról

A közgazdászok véleménye továbbra is leginkább az, hogy sem Trump, sem Peking nem tud győzni ebben a háborúban. Hajdú Tímea elemzése.

A Huawei már régóta szúrta Washington szemét, mert attól tartanak, hogy a világszerte egyre elterjedtebb kínai technológia segítségével Peking akár vissza is élhet a helyzettel, a rendszerét kémkedéshez, vagy szabotázshoz is felhasználhatja, ha a helyzet úgy adódik.

Biztonsági megfontolásokból nemrég az Egyesült Államok, majd Ausztrália, Új-Zéland és Tajvan is kizárta az 5G-hálózatok fejlesztéséből a Huaweit, úgy tudni, Japán is erre készül. Washington szerint Peking kémkedésre használhatja fel a vállalat berendezéseit. A vádak arra a kínai jogszabályra hivatkoznak, amely megköveteli a technológiai cégek együttműködését a hírszerző szervekkel. A kínai kormány és a Huawei ezt tagadja.

A félelmeken túl volt pár konkrétum is, amelyek miatt például december elején Kanadában, amerikai kérésre letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei egyik vezetőjét, az alapító lányát. Egyebek mellett azzal vádolták, hogy egy hongkongi fedőcégen keresztül évek óta adott el amerikai embargós technológiákat Iránnak, kijátszva az Irán elleni szankciókat.

Légvédelmi rakéták, NATO-elkötelezettség, Huawei: ezekről tárgyal ma Pompeo Budapesten

Washington állítólag aggódik Budapest NATO-elkötelezettségei miatt, de Szijjártó optimista.

Az amerikai külügy kampányba kezdett Európa-szerte, hogy hasonló intézkedésekre bírja a szövetségeseit. Mike Pompeo külügyminiszter is figyelmeztetett a Huawei biztonsági veszélyeire, amikor Budapesten járt.

Peking tiltakozott az amerikai szankciók miatt és a szükséges intézkedések megtételét ígérte. A Huawei ésszerűtlennek és jogsértőnek nevezte az amerikai döntést.

Kao Feng, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője kijelentette, hogy Kína határozottan szembeszáll más országokkal, amelyek egyoldalú büntetőintézkedéseket vetnek ki kínai vállalatokra.

„Kína már többször hangsúlyozta, hogy nem szabad visszaélni a nemzetbiztonság eszméjével, nem szabad a kereskedelmi protekcionizmus eszközeként felhasználni”

– mondta Kao Feng, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak el kellene kerülnie az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok további élezését.