Légvédelmi rakéták, NATO-elkötelezettség, Huawei: ezekről tárgyal ma Pompeo Budapesten

A magyar honvédség új légvédelmi rakétarendszerének beszerzése lehet az egyik fő témája az amerikai külügyminiszter budapesti látogatásának – tudta meg a 24.hu.

A lap információja szerint amerikai rakétákkal felszerelt norvég légvédelmi rendszer vásárlását tervezi az Orbán-kormány. Ez a NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) rendszer lehet.

Ha sikerül tető alá hozni az üzletet, ez a beruházás lesz a több ezer milliárd forintosra tervezett haderőfejlesztési program egyik legdrágább darabja – írja a lap, emlékeztetve rá:  Benkő Tibor honvédelmi miniszter a napokban egy rádióinterjúban hozta nyilvánosságra, hogy hamarosan új rakétarendszerrel növelik a honvédség légvédelmi képességeit. A miniszter azt mondta, hogy a szerződést a tervek szerint az év első felében kötik meg, de a rendszer típusát nem árulta el.

Hillary Clinton 2011-es látogatása óta először tárgyal amerikai külügyminiszter Budapesten. A sokáig igen feszült kétoldalú viszonyt csak az utóbbi hónapokban sikerült valamelyest enyhíteni, vitás kérdések azonban így is akadnak: a 24.hu emlékeztet rá, hogy John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója eleve a NATO-val kapcsolatos elkötelezettség és a védelmi stratégiák ügyét emelte ki, amikor két hete bejelentette a Pompeo-látogatást, majd pedig Orbán Viktor is arról beszélt, hogy katonai és biztonsági kérdéseket tűznek napirendre az amerikai külügyminiszterrel.

A Reuters hírügynökség pedig néhány napja írt arról, hogy Pompeo a budapesti tárgyalásain aggodalmát fejezi majd ki a kínai Huawei növekvő magyarországi jelenléte miatt. A Reuters szerint Pompeo magyarországi és szlovákiai látogatásán arra is kéri majd a térség vezetőit: figyeljenek azokra az ázsiai és csendes-óceáni államokra, amelyek nehéz helyzetben vannak amiatt, hogy túl szorosan együttműködtek Kínával.

A Trump-adminisztráció azzal vádolja a kínai IT-konszernt, hogy a pekingi kormány megbízásából termékeit alkalmassá tette arra, hogy felhasználóira kémkedjen. Ezen túl kereskedelmi titkok ellopásával, pénzügyi csalással és az amerikai hatóságok félrevezetésével is meggyanúsították a céget.

A The Wall Street Journal ugyanakkor a Pompeo-látogatás egy másik aspektusára is felhívta a figyelmet: Amerika a lap szerint hetek óta nógatja szövetségeseit egy erősebb fellépésre a kínai kíber-kémkedés és az ukrajnai orosz részvétel ügyében. Orbán pedig mindkét ügyben ellenáll, és inkább egyfajta „Ausztriához hasonló semlegességet” kíván gyakorolni ezekben az ügyekben. A WSJ szerint Washingtont az is aggasztja, hogy Budapest kínai befektetőket hív az országba internetes üzletekkel, és az ukrán oktatási törvény miatt blokkolja az ukrán-NATO kapcsolatokat.

Szijjártó Péter mindenesetre az elmúlt héten optimistán nyilatkozott: szerinte a Pompeo-látogatás azt bizonyítja, hogy Magyarország megbízható NATO-szövetséges. Szijjártó kifejtette: Magyarország és az Egyesült Államok politikai kapcsolatai a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta folyamatosan javulnak. „Mára el lehet mondani, hogy a politikai kapcsolatrendszerünk is lassan eléri a gazdasági és védelmi együttműködés szintjét” – fogalmazott.

A magyar külügyminiszter szerint ez azt bizonyítja, hogy Magyarország olyan megbízható NATO-szövetséges, amely elkötelezett támogatója a NATO megerősítésének és az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció keretében az Egyesült Államok globális terrorellenes törekvéseinek.

Szijjártó hangsúlyozta: a magyar kormány mindig a kölcsönös tiszteletre alapozta külpolitikáját, és „ez a kölcsönös tisztelet a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta jellemzi a magyar-amerikai kétoldalú politikai együttműködést is”.

Magyarország soha nem állt be abba az európai mainstream „politikai kórusba”, amely Donald Trump elnök hivatalba lépése óta folyamatosan kritizálja a republikánus adminisztráció kül- és belpolitikai intézkedéseit – közölte Szijjártó Péter.