Piros jelzés — már a NATO is fenyegetőnek tartja Kínát

A szövetség országai első ízben fogják elismerni, hogy Kína növekvő katonai ereje fenyegetést jelenthet a világ számára. 

Kiszivárgott a londoni jubileumi NATO csúcs nyilatkozata, amit a tagországok állam- és kormányfői csak szerdán fognak közzétenni. A legfontosabb részletek mind Kínáról szólnak.

A nyilatkozat szövegét a dpa német hírügynökség publikálta. A dokumentum szerint kihívást jelent a világ számára az ázsiai nagyhatalom növekvő befolyása.

NATO-tagállamok például problémásnak tartják 5G hálózatok kiépítését és fejlesztését. Különösen a Huawei szerepét látják aggasztónak.

Amerika szerette volna ha bekerül a dokumentumba, hogy a NATO tagországok ne használják a Huwaei hálózatait, de ez végül kimaradt.

Ugyanis Washington szerint a Huawei termékeivel nem építhető fel biztonságos kommunikációs hálózat, mert Peking kémkedésre is felhasználhatja a kínai vállalatot.

De nem csak Amerika maradt hoppon, a szövegbe nem kerültek be Emmanuel Macron francia elnök követelései sem, a NATO alapvető stratégiájának megvitatásáról, illetve az Oroszországgal folytatandó szorosabb párbeszédről.

Oroszországgal kapcsolatban a zárónyilatkozat-tervezet fenntartja azt a korábbi álláspontot, hogy Moszkva továbbra is fenyegetést jelent Európa biztonságára.

A két napos NATO csúcstalálkozó december 4-én ér véget.

NATO 70: „Agyhalott” vagy a béke garanciája?

Vita várható a szervezet és Oroszország viszonyáról, Kína megerősödéséről, a terrorizmus kihívásáról és persze a közös teherviselésről is.