Leállnak a lufibombákkal a gázai terrorcsoportok

A gázai terrorcsoportok úgy döntöttek, hogy beszüntetik a léggömbökre erősített pokolgépek Izraelbe eregetését, amely az utóbbi időben egyre gyakoribbá vált – írja a The Times of Israel az al-Quds palesztin lap értesülése alapján.

Az al-Quds cikke kevesebb mint egy nappal azután jelent meg, hogy egy egyiptomi biztonsági küldöttség látogatást tett a Gázai övezetben, ahol találkoztak a Hamász terrorszervezet vezetőivel, és bejárták az egyiptomi-gázai határövezetet.

A döntést, hogy beszüntetik a robbanószeres léggömbök küldését, hétfő este hozták meg, és kedd reggel közölték az összes terrorista csoporttal, a palesztin lap információi szerint.

Az elmúlt hetekben a korábbinál is gyakoribb volt ilyen robbanóeszközök Izraelbe küldése az övezetből. Kedden például egy határközeli izraeli település óvodája mellett landolt egy ilyen eszköz.

Az izraeli rendőrség közlése szerint tűzszerészeket hívtak az eszköz hatástalanítására a Saad Kibucba, személyi sérülés nem történt.

Könyvbe rejtett bombát reptettek lufikkal Izraelbe

Szeretlek, Stella, ez volt héberül a könyvre írva, amelyben robbanószerkezetet találtak a tűzszerészek. Lufikkal érkezett a palesztinoktól, mint a gyújtóbombák.

Az izraeli légierő a legutóbbi rakétás és léggömbös támadásokra légicsapásokkal válaszolt, a Hamász egységeit támadta.

A libanoni Hezbollah terrorszervezetet támogató újság, az Al-Akhbar kedden azt közölte, névtelen forrásokra hivatkozva, hogy az egyiptomi delegáció átadta Netanjahu miniszterelnök üzenetét a Hamásznak, amely a nyugalom visszatérést szorgalmazta.

A palesztin terrorcsoportokhoz tartozó forrás arról is beszélt a libanoni lapnak, hogy hogy Netanjahu üzenete egy fenyegetést is tartalmazott, amelyet vasárnap közöltek az izraeli biztonsági tisztviselők az egyiptomi delegációval Tel-Aviban. Az üzenet az volt, hogy a Hamászra amerikai és nemzetközi támogatással jelentős csapást mérnek az izraeli erők, ha nem tér vissza a nyugalom.

2018 második fele óta Egyiptom, közösen az ENSZ-szel és Katarral, jelentős közvetítő szerepet játszik a Hamász és Izrael között zajló tűzszüneti megállapodásokban.

Netanjahu és Bennett célzott likvidálásokkal fenyegeti a Hamászt

A miniszterelnök szerint a terrorcsoport vezetőinek fel kéne frissíteniük az Iszlám Dzsihád parancsnok meggyilkolásával kapcsolatos emlékeiket.

Nagyrészt ezek a megállapodások tették lehetővé, hogy Izrael enyhítsen az emberek és áruk szabad mozgásának korlátozásán az övezetbe és onnan kifelé. Ennek a feltétele az volt, hogy nyugalom legyen az övezet és Izrael határvidékén.

A Hamász tisztviselői Netanjahu üzenetére válaszul elmondták az egyiptomi küldöttségnek, hogy „nem törekednek eszkalációra”, de „az övezet lakóit érő gazdasági elnyomás és a megállapodások be nem tartása nagyobb nyomást gyakorol a határmenti térségre” – mondták a források az al-Akhbarnak.

„Addig nem lesz nyugalom, amíg megy a halogatás és a megszorítások szélesítése”

– idézték a lap forrásai a Hamász illetékeseit.

A Hamász gyakran vádolta azzal Izraelt, hogy vonakodik végrehajtani a megállapodásokban szereplő tételeket.

A közelmúltban nőtt a feszültség a Hamász és Egyiptom között, miután a terrorcsoport vezetője, Iszmail Hanije januárban Iránban jért, és részt vett a meggyilkolt Kasszám Szulejmáni tábornok temetésén, amelyről számos arab nyelvű hírportál is beszámolt.

Izraeli rakétacsapásokkal válaszolt a gázai terroristák aknatámadásaira

Izraelből több rakétával támadták a szíriai kormányerőket és a Damaszkusz mellett állomásozó iráni milíciákat is.

A Hamász egyik vezető tisztviselője, Khalil al-Hajja január végén azt mondta, hogy Egyiptom kemények kritizálta a szervezetet Hanije iráni látogatása miatt.

„Egyiptomi testvéreink leszóltak minket, hogy Iránba látogattunk, de a Hamásznak megvan a saját, független álláspontja”

– mondta al-Hajja újságíróknak.

Egyiptom számos olyan arab országgal szövetséges, például Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel, amelyek Iránt regionális ellenségnek tekintik.