Netanjahu és Bennett célzott likvidálásokkal fenyegeti a Hamászt

A miniszterelnök szerint a terrorcsoport vezetőinek fel kéne frissíteniük az Iszlám Dzsihád parancsnok meggyilkolásával kapcsolatos emlékeiket, miközben a védelmi miniszter állítása szerint „senki sem immunis”, és Izraelnek „a korábbiaktól eltérő intézkedést” kellene foganatosítania, ha a gázai támadások nem szűnnek meg.

Mind Benjamin Netanjahu miniszterelnök, mind Naftali Bennett védelmi miniszter vasárnap alig leplezett fenyegetést intézett a Hamász felé, arra figyelmeztetve, hogy Izrael ismét a célzott likvidálásokhoz fordul, amennyiben a terrorcsoport továbbra is támadásokat indítana a Gázai övezet határa mentén található izraeli közösségek ellen – írja a Ynetnews.

A déli határon az elmúlt néhány hétben nőttek a feszültségek, ugyanis a Hamász által ellenőrzött enklávé militánsai időről-időre rakétákat lőttek, illetve léggömbökhöz erősített robbanószereket küldtek izraeli területekre.

Netanjahu a heti kabinetülést egy, a Hamász vezetőinek szóló figyelmeztetéssel indította, felhívva a figyelmüket arra az eshetőségre, hogy rájuk is hasonló végzet vár, mint a palesztin Iszlám Dzsihád katonai vezetőjére, Bahá Abu Al-Attára, akinek három hónappal ezelőtt, egy izraeli rajtaütés eredményeként ért véget a földi pályafutása.

„Alig néhány héttel ezelőtt céloztuk meg az Iszlám Dzsihád parancsnokot Gázában, és azt javaslom, hogy mind az Iszlám Dzsihád, mind a Hamász frissítse fel az emlékezetét”

– mondta a miniszterelnök. „A média figyelmétől övezve nem fogok részletesebben beszámolni az összes tervünkről, de készek vagyunk arra, hogy pusztító intézkedéseket foganatosítsunk a gázai terrorszervezetek ellen”.

Eközben Bennett meglátogatta az IDF Gázával foglalkozó osztályát, és magas rangú katonai vezetőkkel találkozott. Arra is utalt, hogy Izrael visszatér a célzott likvidálásokhoz, amennyiben a Gázából indított támadások nem szűnnek meg.

„Senki sem immunis” – hangsúlyozta Bennett. „A Hamász vezetőinek törvénytelen magatartása közelebb hoz minket ahhoz, hogy határozott lépéseket tegyünk ellenük. Nem fogjuk nyilvánosságra hozni, hogy mikor vagy hol fog történni, de az előttünk álló művelet igencsak különbözni fog az előzőektől” – tette hozzá.

„Izrael állam nem akar háborút a Hamásszal, de kötelezettségeink is vannak az ország déli részén lakókkal szemben”.

Izraeli rakétacsapásokkal válaszolt a gázai terroristák aknatámadásaira

Izraelből több rakétával támadták a szíriai kormányerőket és a Damaszkusz mellett állomásozó iráni milíciákat is.

A tűzharcok a gázai fegyveresek és az izraeli katonák között csaknem napi szintű gyakorlattá váltak. Szombat este egy Gáza közelében fekvő izraeli közösséget ért el egy rakéta, amelynek becsapódását a légvédelmi sziréna vészjelzése előzte meg.

A hadsereg egy sor Hamász célpontra csapott le válaszképpen a Gázai övezetben.