Ébredő arab nosztalgia az elűzött zsidóság iránt

Emlékhelyek tömegeit újítják fel olyan muszlim országokban, ahol Izrael megalapítása után nem-kívánatossá nyilvánították a zsidókat.

Egyre több zsinagógát és zsidó múlttal rendelkező épületet újítanak fel olyan muszlim országokban, ahol évtizedekig tabu volt a zsidó lakosságról beszélni – írja a Jerusalem Post. 

Nemrég egy amerikai delegáció látogatott el Észak-Irakba, hogy meglátogassák a bibliai Náhum próféta sírját. Az emlékhely felújítását az iraki kurd vezetés és az amerikaiak közösen végezték. Ahogy korábban megírtuk a próféta 1500 éves sírhelye több száz éven át kiemelt fontossággal bírt a kurd zsidóság számára, amelynek tagjai gyakran Sávuot idején gyűltek ott össze. 1951-ben azonban a helyi zsidóság nagy része Izraelbe költözött.

A sír a keresztény többségű Elkos városában található, és a helyiek remélik, hogy idővel turistacélponttá válhat a több ezer éves múlttal rendelkező vidék.

U.S. Consulate General Erbil on Twitter: „Amb. Matthew Tueller and A/CG Elisabeth Rosenstock-Siller visited the Tomb of #Nahum, a site rich in cultural importance to region’s Jews, Christians, and Muslims. @USEmbBaghdad has contributed $1 million to fund this project, help safeguard history and attract tourists. pic.twitter.com/WqN05Zqv6u / Twitter”

Amb. Matthew Tueller and A/CG Elisabeth Rosenstock-Siller visited the Tomb of #Nahum, a site rich in cultural importance to region’s Jews, Christians, and Muslims. @USEmbBaghdad has contributed $1 million to fund this project, help safeguard history and attract tourists. pic.twitter.com/WqN05Zqv6u

Észak-kelet Afganisztánban található Herat városában is restauráció zajlik, hogy életre keltsék a város elhagyatott zsinagógáit. A 19. században 40 ezer zsidó élt az országban, de ez az 1930-as évekre ez a szám néhány ezerre csökkent. Azok a családok, akik még 1948 után is itt maradtak végül 1979-ben menekültek el.

A tálibok nem rombolták le a herati zsinagógákat viszont nagy részt parlagon hagyták őket. A város vezetése úgy döntött, hogy turizmus céljából felújítja őket. A helyiek nosztalgiával emlékeznek a zsidó lakosságra, sőt olyanok is vannak, akik szerint a zsidók visszatérnek majd, ha béke lesz az országban.

Herat egyik részben restaurált zsinagógája. Fotó: Al-Jazeera

Egyiptomban szintén zajlik a zsidó emlékhelyek restaurálása. Nem rég adtak át Alexandriában egy felújított zsinagógát, amit az egyiptomi kormány 6 millió dollárral támogatott.

Libanonban is felújítottak egy majdnem száz éves zsinagógát. A Bejrút külvárosában található épület helyreállítása 10 évig tartott.

Az arab országokból majdnem egymillió zsidót űztek ki Izrael megalapítását követően, akik ezután is maradtak, azokat a mai napig eltűrik abban az esetben, ha nem támogatják Izraelt.

Ilyen zsidóként felnőni Irakban

Ceen Gabbai már hatévesen megtanulta, hogy milyen zsidónak lenni egy arab országban, ahol a társadalom nagy része gyűlöli Izraelt.