Amerikai segítséggel menekülhet meg Náhum próféta sírhelye Irakban

Az épület környéke évszázadokon át adott helyszínt a kurd zsidóság örömünnepének Sávuot idején, ma az összeomlás fenyegeti.

500 ezer dolláros adománnyal járul hozzá az Amerikai Egyesült Államok a bibliai Náhum próféta iraki sírjának megmentéséhez — derül ki a The Times of Israel írásából. A sírdomb Elkos városában, Irak északi területén fekszik.

Az amerikai konzulátus pénteki bejelentése szerint az USA képviselői személyesen jártak a helyszínen, és abban reménykednek, hogy a történelmi emlékmű helyreállítása a környék gazdaságra is jó hatással lesz, és a turisták számára is vonzóvá válhat a jövőben.

Amerikai delegáció Náhum próféta iraki sírhelyénél. Kép forrása: The Times of Israel.

Náhum könyve az úgynevezett kispróféták írásaihoz tartozik. Témája az Asszíriai Birodalomnak, és fővárosának, Ninivének az elpusztulása. A próféta 1500 éves sírhelye több száz éven át kiemelt fontossággal bírt a kurd zsidóság számára, amelynek tagjai gyakran Sávuot idején gyűltek ott össze. 1951-ben azonban a helyi zsidóság nagy része Izraelbe költözött, és a sírdomb fenntartását nehezen látta el az a káldeus család, amelyre rábízták.

2016-ban Sherzan Omer, az iraki kurd zsidóság képviselője figyelmeztetett: rendkívül rossz állapotban van az épület, és nem kizárt, hogy a teljes megsemmisülés vár rá.

„Ez a helyszín nemcsak a zsidók számára fontos. Az egész emberiség történelmének része, ezért a megmentése mindenkinek a felelőssége”

— hangsúlyozta Omer, akinek aggodalmaira hamarosan megoldást jelenthet az amerikai segítség.

Náhum próféta sírhelye az iraki Elkos városában. Kép forrása: The Times of Israel.

Elkos városa 30 mérföldnyire fekszik az iraki Moszultól (az egykori Ninivétől). Az Iszlám Állam felbukkanásakor a pesmerga fegyveres erői védték a várost a dzsihadistákkal szemben, akiket a szenthelytől 10 mérföldnyire sikerült megállítaniuk. Az Iszlám Állam terroristái több vallásos történelmi emlékhelyet is leromboltak Irak és Szíria területén az elmúlt évek során.