Irán most már inkább barátkozna az arabokkal

Irán „a lehető leggyorsabban” meg akarja oldani nézeteltéréseit a fő térségbeli ellenlábasának számító Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel – közölte keddi interjújában az az Irakba akkreditált iráni nagykövet.

Az iraki állami hírügynökség által készített interjúban Iradzs Maszdzsedi azt mondta, hogy az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységét vezető Kászim Szulejmáni éppen üzenetet vitt az esetleges közeledéssel kapcsolatos teheráni álláspontról, amikor januárban megölték Bagdad mellett egy célzott amerikai dróntámadásban.

Hozzátette, Szulejmáni a „terrorizmus elleni harccal, illetve a térség békéjének és biztonságának megvalósításával kapcsolatos” iráni álláspontot akarta ismertetni.

„Teherán üdvözli az Irán és Szaúd-Arábia közötti nézeteltérések megoldását célzó iraki erőfeszítéseket” – jelentette ki a nagykövet, arra utalva, hogy Bagdad a közelmúltban megpróbált közvetíteni a térségbeli vetélytársak között.

Kizárják Iránt az „évszázad alkuja” megvitatásából

Nem kapnak szaúdi vízumot az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) dzsiddai tanácskozására készülő iráni delegáció tagjai.

Maszdzsedi ezzel kapcsolatban kifejezte országa azon szándékát, hogy a lehető leggyorsabban megoldják „a Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emírségekkel fennálló nézetkülönbségeket és kihívásokat”.

Irán és Szaúd-Arábia között elég komoly nézetkülönbségekre és kihívásokra utal, hogy évek óta öldöklő proxiháborút vívnak egymással Jemenben.

Az iraki hírügynökség arab nyelven tett közzé részleteket az interjúból.

Szulejmáni meggyilkolása csapást jelent Irán térségbeli stratégiájára. Az al-Kudsz parancsnokaként Szulejmáni irányította Teherán külföldi – például iraki, szíriai és libanoni – műveleteit.

Az Egyesült Államok meg akarja akadályozni Irán térségbeli befolyásának megerősödését, szankciókat vezetett be az ország ellen, és támadásokat intézett a félkatonai erői ellen.

Terrorista összeborulás Trump béketerve ellen

Teherán libanoni, jemeni, iraki és szíriai szövetségeseit is felhívja: csatlakozzanak az Irán által szervezett „ellenálláshoz”.