Az Iszlám Együttműködés Szervezete elvetette az „évszázad alkuját”

Elutasította hétfőn az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) a Donald Trump amerikai elnök által az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére előterjesztett tervezetet.

Ez az „amerikai-izraeli” előterjesztés nem veszi figyelembe a palesztin nép minimális törekvéseit és legitim jogait

— közölte az OIC a szaúd-arábiai Dzsiddában tartott rendkívüli ülése után.

A szervezet arra szólította fel tagjait, hogy semmilyen módon ne működjenek együtt Washingtonnal a Trump-béketerv megvalósításában.

Az OIC tagjai között van az Egyesült Államok több fontos arab szövetségese is, köztük Szaúd-Arábia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek, viszont Rijád megakadályozta Irán részvételét a találkozón.

Kizárják Iránt az „évszázad alkuja” megvitatásából

Nem kapnak szaúdi vízumot az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) dzsiddai tanácskozására készülő iráni delegáció tagjai.

Az OIC álláspontja szerint a palesztinoknak joguk van ahhoz, hogy jövőbeli államukhoz tartozzon valamennyi, szerintük 1967-ben elfoglalt palesztin terület, beleértve Kelet-Jeruzsálemet. A pániszlám szervezet hangoztatta, hogy elkötelezett a kétállami megoldás mellett.

Szombaton már az Arab Liga is fenntartásait hangoztatta Trump béketervével szemben, amelyet a palesztinok számára „igazságtalannak” értékelt. Mahmúd Abbász palesztin elnök a szervezet kairói rendkívüli ülésén szokásához híven megint bejelentette, hogy a palesztinok minden kapcsolatot megszakítanak Izraellel és az Egyesült Államokkal, kivéve a CIA-t.

Az Arab Liga nem támogatja Trump béketervét

De testületileg nem is ellenzi.