Jonathan Pollard még a választások előtt hazatérhet Izraelbe

A Likud párthoz közeli információk alapján még a március eleji izraeli választások előtt hazatérhet Izraelbe Jonathan Pollard, akit az amerikai haditengerészetnek dolgozva 1987-ben letartóztattak annak vádjával, hogy titkos információt adott át Izraelnek – írja a Times of Israel.

Pollard, miután 2015-ben szabadon engedték, öt évig nem hagyhatta el az Egyesült Államok területét, sőt este hét és reggel hét óra között New York-i otthonát sem. Számítógépét és kommunikációs eszközeit folyamatos megfigyelés alatt tartották. Pollard 1995-ben kapott izraeli állampolgárságot és tervei alapján már szabadulása után Izraelben kívánt letelepedni.

Kivándorlási kérelmét az amerikai igazságügyi minisztérium elutasította, ügyében Benjamin Netanjahu több alkalommal is közbenjárt az amerikai vezetésnél.

Pollard Izraelbe való utazása fontos lépés lenne, miután Netanjahu elérte Vladimir Putyinnál Naama Iszakár 26 éves izraeli turista tíz hónapos orosz fogvatartásból való hazatérését.

Netanjahu lépésével minden bizonnyal a közelgő választásokon való esélyét is igyekszik növelni. Pollard Egyesült Államokat történő elhagyását már augusztus óta egyezteti az amerikai vezetéssel, főként miután Pollardot a férfi mellrák egyik súlyos fajtájával diagnosztizálták.

A kémkedéssel vádolt, 30 évet börtönben töltött Pollard az izraeli 12-es hírcsatornának adott interjújában elmondta, hogy Izraelbe történő utazása „élet halál kérdése, egy nagyon emberi ügy mind nekem, mind feleségem számára”.

Pollard hozzátette „Netanjahut kértem, hogy személyesen Trump elnöknél járjon közbe ügyemben. Nagyon bizakodó vagyok, hogy a miniszterelnök sikerrel jár.”

Benjamin Netanjahu akkor az üggyel kapcsolatban Ron Dermernek, Izrael washingtoni nagykövetének azt mondta „nem tudom elképzelni, hogy Trump megtagadná a kérést.”

Jonathan Pollard csalódott az izraeli kormányban

Az USÁ-ban közel harminc év börtön után szabadult izraeli hírszerző szerint már régen otthon kellene lennie.