Égetni való zászlókat kezdtek gyártani Iránban

Jól megy az üzlet Irán legnagyobb zászlógyárának, amely nemrég kifejezetten tüntetéseken, elégetésre szánt amerikai, izraeli és brit zászlókat kezdett gyártani. Egy beszámoló szerint mintegy kétezer ilyen terméket készítenek havonta – írja a Jerusalem Post.

Az üzem a Teherántól délnyugatra fekvő Khomeni városban működik és jól láthatóan kihasználja az Amerika és szövetségesei, illetve Irán közt kialakult feszültséget.

Ghasem Ghanjani, a Diba Parcham zászlógyár tulajdonosának elmondása szerint „nincs bajunk az amerikaiakkal és az angolokkal. Nekünk a kormányaikkal van bajunk. A vezetőikkel és azok politikájával.” Az érdekes üzleti lépéssel kapcsolatban az üzem tulajdonosa hozzátette: „Az amerikai és izraeli lakosság tudja, hogy nem velük van problémánk. Amikor tüntetéseken országaik zászlóit égetik, az mindössze demonstráció.”

Amerikai és izraeli zászlók a Diba Parcham zászlógyárban

Egy, az üzem gyártási folyamataiért felelős vezető azt mondta: „a gyáva amerikai lépésekhez képest, mint amilyen Szulejmáni tábornok megölése volt, a zászlóégetés apróság. Ez a minimum, amit megtehetünk.”

A keményvonalas irániak számára az Amerika-ellenes érzelmek már az iráni iszlám forradalom óta fontos részét képezik ideológiájuknak, amiben az Egyesült Államok, mint a „nagy sátán” jelenik meg.

Azonban a tavaly novemberben megindult, a regnáló rezsim elleni tüntetések egyik fő vezérszava már a „nem Amerika az ellenség, az ellenség köztünk van”-szlogen volt. A tüntetések során, melyek e hónapban az Irán által lelőtt utasszállító esete után csendesedtek el, a tüntetők már nem voltak hajlandók megtaposni a földre festett amerikai zászlókat.

„Mintha háborús övezetben lennénk” — több tucat halottja van az iráni tüntetéseknek

Teherán erőszakkal próbálja leverni magas üzemanyag árak miatt kialakult tüntetéseket.