Greta Thunberg és klíma volt a fő téma Davosban

Trump vámokkal fenyegetett, mások a környezetszennyezés miatt aggódtak az 50. Világgazdasági Fórumon.

Ezen a héten vette kezdetét az 50. Világgazdasági Fórum Davosban, ahol üzletemberek, kormányzati vezetők és a civil szféra képviselői ismét összegyűltek, hogy globális kihívásokról és a legégetőbb problémákról tartsanak megbeszéléseket a többnapos konferencia során.

Trump kapta a legnagyobb figyelmet

Kedden Donald Trump is beszédet mondott Svájcban, ahol tárgyalt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egy kétoldalú kereskedelmi megállapodásról. Majd szerdán a CNBC amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy „nagyon, nagyon nehéz tárgyalni” Európával, amely „évek óta kizsigereli” az Egyesült Államokat.

Trump konkrétan súlyos vámok kivetésével fenyegette meg az Európai Uniót arra az esetre, ha nem sikerül átfogó kereskedelmi megállapodást kötni, és az európai országok nem hagynak fel a leginkább az amerikai óriásvállalatokat érintő digitális adó bevezetésével.

Ám elárulta, hogy úgy gondolja: az Európai Unió végül belemegy majd egy megállapodás megkötésébe.

Károly herceg a klímaváltozásért aggódik

Ahogy arról a World Economic Forum nevű oldal is beszámolt, idén a felszólalók többsége különösen nagy hangsúlyt fektetett a klímaváltozás témájára. „Klímaváltozás”, „pozitív” és „befolyás” — ezek a szavak pörögtek a beszédekről szóló internetes beszámolók többségében a Twitteren, és szerdára a média nagyrészt arról írt, ki milyen ötlettel állt elő a Föld megmentése érdekében.

Greta Thunberg Davosban, a Világgazdasági Fórumon. Kép forrása: Twitter

Nem volt ez másként Károly herceg esetében sem, aki bejelentette, hogy a Fenntartható Piaci Kezdeményezések Tanácsa együttműködést indít a Világgazdasági Fórum szakembereivel, hogy a globális gazdaság „széndioxid felhőit” sikerüljön közösen csökkenteni.

2019-ben első számú témaként a nemek közötti egyenlőség és nemi sokszínűség szerepelt.

Grera Thunberg kétszer is szót kapott

Idén a konferencia meghívott vendégeként részt vett Greta Thunberg is, aki szerint kevesebb, mint nyolc évük van arra, hogy megmentsük a bolygót. A fiatal aktivista egyik beszédében egyértelműen a világ vezetőit hibáztatta a fennálló helyzetért, majd arról beszélt, hogy a gazdaságilag jó helyzetben lévő államoknak nullára kellene csökkenteniük a károsanyag-kibocsátásukat.
https://twitter.com/QuickTake/status/1220287362502139905

A lány szerepléseire adott válaszul Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter némi iróniával kommentálta az elhangzottakat — mikor arról az újságírók kérdezték.

„Ő a vezető közgazdász? Ki ő? Összezavarodtam” — közölte, majd miután tisztázta, hogy csak tréfának szánta, hozzátette:

„Ha elmegy, hogy közgazdaságtant tanuljon a főiskolán, akkor visszajöhet és elmagyarázhatja nekünk dolgokat”.

Az amerikai szakember szavaira adott válaszul ezek után Greta Thungberg újabb statisztikákat tett közzé.

Angela Merkel szerint a világnak teljes mértékben meg kell változtatnia módszereit a globális felmelegedés megfékezéséért, eközben törekednie kell arra, hogy elkerülje a klímaváltozással kapcsolatos társadalmi megosztottságot.

A német kancellár a davosi Világgazdasági Fórumon közölte: a szén-dioxid nettó kibocsátásának megszüntetésére irányuló uniós cél eléréséhez „történelmi jellegű átalakítási folyamatokra” van szükség. Az embereknek teljesen meg kellene változtatniuk életmódjukat és üzleti tevékenységeik módját, de annak tétje, hogy „elérjük a párizsi megállapodás célkitűzéseit”, a túlélés tétje – fogalmazott a legnagyobb uniós gazdaság vezetője.

A német kancellár elmondta: rendkívül aggasztja az, hogy a környezetvédelmi kérdéseket illetően eltérő véleményeket valló emberek már nem hajlandóak szóba állni egymással. (MTI)

Európai zöld megállapodás: szabadságellenes fenyegetés

Az átállásra százmilliárd eurós költséget irányoznak elő – az adófizetők kontójára. Ez biztos recept egy újabb gazdasági válsághoz. Gallai Tamás írása.