A késelést túlélő rabbi is beszélt a New York-i kormányzó évértékelőjén

Soha nem felejti el az év végi horrort, de azt sem, ahogy utána tovább ünnepelték a hanukai csodát – mondta Chaim Rottenberg rabbi, akinek egyik fiát is megkéselte a támadó Monsey-ben. Az évértékelőn részt vett a késelőt megállító férfi is, akit állva tapsoltak meg a vendégek.

A december 28-án, Hanuka hetedik estéjén megtámadott Monsey-i haszid közösség több tagja is meghívást kapott Andrew Coumo New York állam kormányzójának szokásos évértékelő rendezvényére – írja a JTA zsidó hírügynökség. A machetés támadó a rabbi házában öt embert sebesített meg, köztük a rabbi egyik fiát. Az egyik sebesült, Joseph Neumann azóta is kritikus állapotban van.

Itt az első kép a hanukai késelőről

A fotót a CBS televízió közölte a gyanúsítottról, akit két órán át tartó üldözés után kapott el a rendőrség. 

Joseph Gluck, a közösség zsinagógájának menedzsere egy dohányzóasztalt vágott a támadó fejéhez, ezzel sikerült megállítania, majd a késelő elhagyta a házat.

„Talán az Ő akarata, hogy mind, közösen összefogva harcoljunk az emberi méltóságért. Az Úr az égben megáld és gyógyít minket. Soha nem fogom elfelejteni azt az éjszakai horrort, de azt sem, hogy miként folytattuk az ünneplést a támadás után, hogyan örültünk a Hanuka csodájának. Soha nem felejtem el a hozzáállást, amit érzékelni lehetett aznap este és a következő napokban, a zsidók kiállását és New York kiállását sem”

– mondta Chaim Rottenberg.

A rabbi beszélt még a haszid életmód védelméről is. Külön kiemelte a haszid privát iskolákat, a jesivákat, amelyeket egy új oktatási minisztériumi javaslat szerint arra lehetne kötelezni, hogy több órát szánjanak a világi tárgyakra, például matematikára, tudományra és angolra. A javaslatot élesen kritizálták a haszid vezetők.

Rabbi Chaim Rottenberg Delivers Invocation At „State of the State” Address

Rabbi Chaim Rottenberg, whose Monsey home was invaded by a machete-wielding attacker during Hanukkah, delivers a blessing before Gov. Andrew Cuomo’s State of…

„Imádkozunk azért, hogy az isteni gondviselés továbbra is megvédjen minket a gonosz erőktől, amelyek fizikailag támadnak minket, és azoktól is, amelyek haszid hagyományainkat és oktatási rendszerünket támadják”

– fogalmazott a rabbi.

Andrew Cuomo kormányzóra utalva azt mondta: „Segítsenek neki terjeszteni és elültetni a tolerancia és az elfogadás értékért az összes környék összes közösségénél, akik talán másképp néznek ki, más nyelven beszélnek, vagy a saját, ősi hagyományaik szerint nevelik és tanítják gyermekeiket”.

A kormányzó rögtön a beszédének elején kitért a Monsey-i esetre és elítélte az antiszemitizmust. Külön kiemelte Joseph Gluck tettét, „igazi, New York-i bátorságnak” nevezve cselekedetét. Beszédének végén ismét arra szólította fel New York állam lakóit, hogy állítsák meg az antiszemitizmus országos terjedését.

„Nincs helye a gyűlöletnek az államunkban, pont”

– hangsúlyozta Cuomo.

„Ami Monsey-ben történt, az nem tolerálható, és nem hagyjuk, hogy még egyszer megtörténjen”

– tette hozzá a kormányzó.

Gov. Andrew Cuomo Delivers State Of The State Address

Gov. Andrew Cuomo delivered the annual State of the State address. CBSN New York’s Urban Affairs Expert Mark Peters provided analysis after the speech wrappe…

Cuomo beszélt a tervezett intézkedésekről az antiszemitizmus megelőzése érdekében. Javasolta, hogy a gyűlölet-bűncselekményeket minősítsék át belső terrorizmussá, ezen kívül ígéretet tett arra, hogy növelik a kapacitását rendőrség gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó részlegének, valamint arra is, hogy további támogatásokat ad a biztonság növelésére az iskoláknak és az imaházaknak.

Végképp kiszolgáltatottá válhatnak a New York-i zsidók?

Az új igazságszolgáltatási reformok lehetetlenné teszik a biztonságos zsidó életet az amerikai metropolisban – állítja a Tablet magazin szerzője.