Súlyos bosszút ígér Amerikának az iráni ajatollah

Zaríf iráni külügyminiszter pedig kijelentette: az USA „nemzetközi terrorizmust” hajtott végre az Al Kudsz erők hírhedt parancsnokának likvidálásával.

Ali Khamenei „súlyos bosszút” ígért az Amerikai Egyesült Államoknak, amiért légicsapásokat hajtott végre Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen, és életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz (Jeruzsálem arab neve) nevű különleges egységének parancsnoka. Valamint Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője is életét veszítette.

Likvidálta az iráni Al Kudsz erők hírhedt parancsnokát Amerika

Kászim Szulejmáni iráni tábornokkal a bagdadi repülőtéren, egy dróntámadás során végeztek.

Az amerikai akcióra adott válaszul az iráni ajatollah háromnapos gyászidőszakot hirdetett. „Mártírsága jutalom volt azokért a szüntelen erőfeszítéseiért, amiket ezekben az években tett” — fogalmazott Twitter-oldalán Szulejmánira utalva.

„Elköltözésével — ha isten is úgy akarja — nem ér véget a munkája és útja, de súlyos bosszú vár azokra a bűnösökre, akiknek kezére az ő és más mártírok vére rátapadt a tegnap esti támadáskor”

Mindeközben Irán külügyminisztere is elítélte a történteket, és arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy számolnia kell a következményekkel.

„Az USA nemzetközi terrorizmust hajtott végre, és azzal, hogy célba vette, majd kivégezte Szulejmáni tábornokot… rendkívül veszélyes és bolond eszkalációhoz vezetett” — írta Mohamed Dzsavád Zaríf a Twitteren.

Az i24NEWS értesülései szerint Iránban azonnal biztonsági tanácskozást hívtak össze a lehetséges válaszok kiválasztásához.