Tűzszünetet kötne Izrael a Hamásszal?

A belbiztonsági szolgálat nem tartja jó ötletnek, mégis tárgyalások zajlanak az ügyben.

Zárt ajtók mögött zajlott szerdán Izraelben az a találkozó, ahol a The Jerusalem Post értesülései szerint egy Hamásszal megkötendő lehetséges tűzszüneti megállapodásról tárgyaltak. A sajtóba került hírek szerint az ülésen Benjamin Netanjahu miniszterelnök mellett Naftali Benett védelmi miniszter és az izraeli hadsereg vezetője, Aviv Kochavi is részt vett.

A megbeszélésen Nadav Argaman, az izraeli belbiztonsági szolgálat (Sin Bét) vezetője állítólag óva intette a vezetőket attól, hogy a Hamásszal kesztyűs kézzel bánjanak, és hagyják, hogy az a Hezbollahhoz hasonlóan megerősödjön és még nagyobb szerephez jusson Gázában.

Sajtóhírek szerint az egyiptomi közvetítéssel megszerkesztett egyezmény nagy részét már jóváhagyta az izraeli védelmi erők, valamint a kormánytisztviselők többsége, és még a márciusi választások előtt aláírhatják a felek.

Kiszivárgott információk szerint a megegyezés részeként Izrael kész lenne megnövelni az átlépőpontok számát a gázai munkavállalók és árusok számára, valamint a halászati zóna területét is bővítenék. Az izraeli engedmények közé sorolnak több infrastrukturális fejlesztést is – például kórházi építkezések támogatását és egy földgáz vezeték kiépítését is.

A Hamász mindezért cserében állítólag ígéretet tenne arra, hogy felhagy a rakétatámadásokkal és zavargásokkal a védelmi kerítések mentén, továbbá a Nagy Visszatérés nevű erődemonstrációval egybekötött felvonulásokkal is.

Miközben többen a béke növekedését várják a lépéstől, a Sin Bét vezetője ismét kifejezte rosszallását a Palesztin Hatóság meggyengítését illetően – amivel egy ideje a belbiztonsági szervek mérsékelt együttműködésben állnak, hogy megállítsák a terrortámadásokat a Nyugati parton. Szerinte nem jó ötlet a Hamász felé engedményeket tenni, miközben a Mahmúd Abbász által vezetett Palesztin Hatósággal szemben egyre nagyobb a szigor.

A terrorizmus izraeli áldozatai 20 milliárd sékelre perelik az Arab Bankot

A második intifáda ezernél is több érintettje több, mint 1800 milliárd forintnak megfelelő kártérítést követel a robbantásos merényleteket finanszírozó jordán pénzintézettől

Az elmúlt években Gáza területén a Hamász mellett a Palesztin Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet erői is megerősödtek. Becslések szerint a Hamász 40 ezer férfit lenne képes harcba küldeni, és rakétaarzenálját folyamatosan képes volt növelni a közelmúltban – elsősorban a fegyvercsempészek és otthon készült rakéták segítségével.