A terrorizmus izraeli áldozatai 20 milliárd sékelre perelik az Arab Bankot

A második intifáda ezernél is több érintettje több, mint 1800 milliárd forintnak megfelelő kártérítést követel a robbantásos merényleteket finanszírozó jordán pénzintézettől — írja a Times of Israel.

Ez az első ilyen típusú per, melyben egy bank az érintett, a korábbi hasonló perek ugyanis a Palesztin Hatóság ellen irányultak. Ugyanakkor az Arab Bank ellen már az Egyesült Államokban indítottak ilyen eljárást az amerikai állampolgársággal rendelkező áldozatok. Az ügyet akkor 1 milliárd dolláros peren kívüli megegyezéssel sikerült lezárni.

Az indítvány szerint az Arab Banknak közvetlenül is érintett volt az olyan szervezetek, mint a Hámász, az Iszlám Dzsihád és a Fatah fegyveres szárnyának illetve Izraelen kívül működő terrorszervezetek finanszírozásában.

A jordániai székhelyű banknak mintegy 600 fiókja van világszerte, és a vád szerint nemcsak közvetlen tudomásuk volt a terrorszervezetek tetteiről, de adománygyűjtést is végezték részükre.

A jeruzsálemi pizzériában végrehajtott merénylet 2001-ben 15 halálos áldozatot követelt

Az alperesek mindegyike izraeli állampolgár, aki érintett volt az 1995 és 2005 közötti terrorhullámban, köztük az 1996-ban a tel-avivi Dizengoff központban elkövetett robbantásban, mely tizenhárom, valamint a szintén tel-avivi Dolfináriumban elkövetett robbantásban, melynek tizenkét halálos, és 120  sérült áldozata volt. 2001-ben a jeruzsálemi Sbarro pizzériában tizenöten haltak meg, továbbá százan megsérültek, 2002-ben Netanja városában pedig harminc emberrel végzett egy merénylő és további 160 sérültet hagyott maga után.

Az amerikai 2015-ös perben a banknak sikerült megegyeznie a merényletek amerikai áldozataival, és a több mint 300 érintett összesen mintegy 1 milliárd dolláros kártérítésben egyezett meg peren kívül. Az az ítélet nem tartalmazta a terror izraeli áldozatait, mivel egy 2018-as amerikai legfelsőbb bírósági döntés alapján amerikai bíróság nem olyan kártérítési ügyekben, melyekben az áldozatok nem amerikaiak.