Hitlerre és zsinagógákra keresett rá a vérengzés előtt a machetés gyilkos

Grafton Thomas, a múlt szombat esti, Monseyban történt vérengzés elkövetője súlyos mentális zavarokkal küszködik, tettét nem a zsidók iránti gyűlölet motiválja, állítja Thomas családja. 

A tárgyaláson a bíró kérdésére, miszerint úgy érzi, beszámítható állapotban volt-e, a 37 éves Thomas azt válaszolta “nem voltam beszámítható”, ezenkívül rendkívüli fáradtságra panaszkodott, ugyanakkor hozzátette: “épelméjű vagyok” – írja a The Times of Israel.

Mint mi is beszámoltunk róla, hanuka ünnepének hetedik estéjén egy férfi berontott egy ultraortodox zsidók által használt zsinagógába, és egy 45 centis machetével megsebesített több mint 15 embert, közülük egyvalaki még most is életveszélyes állapotban van. A feltételezett elkövetőt autójának rendszámtáblája alapján a rendőrség hamar elfogta. Thomas autójában megtalálták a merénylethez használt kést és ruháján az áldozatok vérét.

Mint most kiderült: Thomas nem sokkal a tett elkövetése előtt Hitlerre és zsinagógák helyszíneire keresett rá a mobilján. Kézzel írt antiszemita feljegyzéseket is találtak nála.

Thomas családjának elmondása szerint a férfinek nincs korábbról erőszakra utaló múltja, ilyesmiért soha nem ítélték el. “Nem tudunk arról, hogy antiszemita nézeteket vallott volna, szerető családban nevelkedett, ahol minden fajta embert tiszteltek. Emellett nem tagja semmilyen gyűlöletre alapuló csoportnak sem.”

Ötszörös gyilkossági kisérlettel vádolják a New York-i zsidókat késelő férfit

Egy rendszámfelismerő kamera jelzése alapján sikerült két órán belül elfogni a támadót, aki Monsey-ben legalább öt embert megkéselt.

A fiatal Thomas tengerészgyalogosként is szolgált, és középiskolában az osztály elnöke is volt egy ideig, állítja egy közeli ismerőse. Ugyanakkor családja elmondása szerint Thomas mentális állapota az elmúlt években jelentősen megromlott. Gyakran panaszkodott arra, hogy hangokat hall, és ismerősei szerint beszéde sem volt mindig összefüggő.

Egy korábbi letartóztatásának eljárása során az orvos szakértők skizofréniát és súlyos depressziót állapítottak meg nála. Egy másik közeli ismerősének elmondása szerint Thomas a brooklyni Crown Heights negyedben nőtt fel, amely nagyszámú ultraortodox zsidó közösség otthona is, és ott “békében élt a többiekkel.”

Thomas nagynénjének elmondása szerint a férfi hetek óta nem vette be a kötelezően felírt gyógyszereket, azonban azt is hozzátette, “nem értem miért tekintenek unokaöcsémre úgy, mint egy szörnyetegre. Ő nem egy szörnyeteg, egyszerűen csak beteg, akinek segítségre van szüksége.”

Az ügyben a korábban antiszemita nézeteket valló Al Sharpton tiszteletes is megszólalt, aki arra hívta fel a figyelmet: “nem maradhatunk csendben, amikor bárkit származása vagy hite miatt támadnak.” Hozzátette: “csak úgy harcolhatunk a gyűlölet ellen, ha bárki elleni gyűlöletet megvetjük.”

Itt az első kép a hanukai késelőről

A fotót a CBS televízió közölte a gyanúsítottról, akit két órán át tartó üldözés után kapott el a rendőrség. 

A múlt heti volt egy hónapon belül a második olyan súlyos antiszemita támadás, melynek elkövetője afro-amerikai volt. December elején két, a magukat a Fekete Héber Izraelitákhoz közösségéhez tartozó elkövető hat embert, köztük egy rendőrt lőtt le egy New Jersey Állam Jersey City városában található kóser szupermarketben.