Ötszörös gyilkossági kisérlettel vádolják a New York-i zsidókat késelő férfit

Vasárnap reggeli bírósági meghallgatásán mindent tagadott a 37 éves Grafton Thomas, akit ötszörös gyilkossági kísérlettel vádolnak. A férfi szombat este tört be egy ortodox rabbi házába New York külvárosi részén, miközben a hanukát ünnepelték vendégeikkel.

A késelőt két órán belül elkapták. Amikor kiszedték a kocsijából, ruháját még az áldozatok vére borította. Öt haszid zsidót késelt meg, miközben ők a hanuka hetedik estéjét ünnepelték rabbijuk házában. Az egyik megkéselt áldozat a rabbi fia.

Öten sebesültek meg összesen, de ez a szám sokkal magasabb is lehetett volna, ha a vallásos zsidók nem állítják meg a machete-vel hadonászó férfit, aki arcát egy kendővel takarta el, amikor este 10 óra körül rátört az ünneplőkre.

„Az elején lóbálta a machete-t, hadonászott vele, próbálta megvágni a körülötte állókat”

– mondta a The New York Times-nak az egyik vendég, a 32 éves Josef Gluck.

A támadó rákiáltott, hogy „Hé, te, elkaplak!”

Az emberek menekültek a nappaliból, Gluck is a konyhába szaladt, felkapott egy kisgyereket és egy hátsó kertbe vitte, majd visszament a házba, látta, hogy egy idősebb sebesült erősen vérzik, azt mondja, megpróbált szembeszállni a támadóval.

„Felkaptam egy antik dohányzóasztalt és az arcába vágtam”

– mondta Gluck.

Grafton Thomast Harlemben kapták el két órán belül, annak köszönhetően, hogy Gluck lefotózta a támadó autóját, így megvolt a rendszám, amit egy rendőrségi kamera azonosított be, miközben menekült.

Rokonai azt mondják a támadóról, hogy pszichés betegségben szenved, egyebek mellett skizofréniában.

Ügyvédje, Michael Sussman pedig azt közölte, hogy Grafton Thomas-nak hosszú listája van mentális betegségéről és ennek kezeléséről, viszont annak nincs előzménye, hogy antiszemita lenne.

Az elmúlt hetek sorozatos antiszemita támadásai traumatizálták New York zsidó lakosságát – írja a NYT. Néhány hete Jersey City-ben egy kóser boltban volt lövöldözés, összesen négy embert ölt meg a támadó, köztük két haszid zsidót.

A New York-i rendőrség már a mostani támadás előtt bejelentette, hogy fokozza a járőrözést a zsidók lakta részeken.

Antiszemita támadássorozat New Yorkban

Két nap leforgása alatt összesen négyszer támadtak zsidókra az amerikai nagyvárosban.

Az öt megkéselt áldozatot kórházba vitték, közülük négyet már ki is engedtek, egy idősebb férfit kezelnek még súlyos sebesüléssel.

Miután a támadó elhagyta a rabbi házát, megpróbált bejutni a szomszédos zsinagógába, de bentről bezárták az ajtót, így nem tudott bemenni, ezután elmenekült az autójával.

Órákkal később a zsidó közösség tagjai összegyűltek a zsinagógánál, hogy támogatásukról biztosítsák a megtámadott rabbit és vendégeit.

A rendőrök a rabbi házától 50 kilométerre fogták el a támadót, miután egy rendszámfelismerő kamera jelezte az autót, amit két járőr állított meg, erről felvétel is készült.

Commissioner Sewell on Twitter: „Calm and professional in the face of danger. Watch the moment that @NYPD32Pct officers take a suspect from last’s night heinous attack at a Hanukkah celebration into custody. https://t.co/AX9tpari34 pic.twitter.com/4K2KKdr7CU / Twitter”

Calm and professional in the face of danger. Watch the moment that @NYPD32Pct officers take a suspect from last’s night heinous attack at a Hanukkah celebration into custody. https://t.co/AX9tpari34 pic.twitter.com/4K2KKdr7CU

Korábban fegyverbirtoklásért, gondatlan veszélyeztetésért, rendőr fenyegetéséért vádolták meg, de ezer dolláros óvadékért szabadon engedték.

A támadó 30 kilométerre lakik a rabbi házától, Greenwood Lake-ben. Szomszédai szerint szerény, igénytelen ember, aki gyakran kosarazott a helyi parkban és nem tűnt zavartnak. Nagyon meglepődtek, amikor megtudták, hogy ő a felelős ezért a szörnyű támadásért, nem feltételeztek róla ilyesmit.

Itt az első kép a hanukai késelőről

A fotót a CBS televízió közölte a gyanúsítottról, akit két órán át tartó üldözés után kapott el a rendőrség.