TGM a Spiegelnek: „gyökértelenség, barbárság, pusztulás”

A 71 éves Tamás Gáspár Miklós azonban az MTA Filozófiai Intézetéből való 2011-es elbocsátása óta méltatlanul szegényes körülmények között él, állapítja meg a német lap tudósítója.

„Társadalmaink ma valahol a gyökértelenség, a barbárság és a pusztulás között vannak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség erkölcsileg indokolt ellenállásra, vagy hogy ne léteznének társadalmak, amelyek a kisebbik rosszat jelentik. De arra kell berendezkednünk, hogy a Putyin, Erdigan vagy Orbán fémjelezte rendszerek évekig vagy akár évtizedekig is fennmaradhatnak” – nyilatkozta Tamás Gáspár Miklós a Spiegel Online tudósítójának, Keno Verseck-nek.

A lap „A filozófus, aki óvta Európát a posztfasisztáktól” címmel közöl portrét Magyarország legismertebb filozófus-publicistájáról, kiemelve, hogy a korábban konzervatív-liberális politikus, ma radikális baloldali, marxista gondolkodó

a közélet kiemelkedő személyisége, akit függetlensége és következetessége miatt nagy megbecsülés övez mindegyik szekértáborban.

Tamás Gáspár Miklós Trump Iránnal szembeni fenyegetése ellen tüntetett

A neves filozófus beszédében arra is utalt, hogy az Egyesült Államok „rosszabb fiú”, mint Irán.

A 71 éves Tamás Gáspár Miklós azonban az MTA Filozófiai Intézetéből való 2011-es elbocsátása óta méltatlanul szegényes körülmények között él, állapítja meg a lap tudósítója. Felidézi, hogy a kolozsvári magyar-zsidó családból származó filozófus (akinek édesanyját egy börtönbüntetés mentette meg az auschwitzi deportálástól) 1978-ban jött át Magyarországra, ahol azonban ellenzéki ténykedése miatt csak két évig dolgozhatott az ELTE-n.

Szerzője volt a szamizdat Beszélőnek, illegális tüntetéseken szabad választásokat követelt, majd a rendszerváltás idején egyik alapítója volt a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ).

Minden nézetkülönbség dacára Orbán Viktor nagyra becsüli TGM-et, írja a Spiegel Online, a miniszterelnök néha idéz a szövegeiből, sőt egyszer még kávéra is meghívta őt, bár hiába, mert TGM nem ment el: „Csak úgy Magyarország egyeduralkodójával bájcsevegni? Nem.”

TGM esete a fekete macskával és a Neokohnnal

Mire véljük mindazon meglátásait, amik köszönőviszonyban sincsenek megjelent cikkeink valóságával? Seres László válasza TGM Mérce-cikkére.