Atomerőmű közelében rengett a föld Iránban

Mérsékelt erősségű földrengés rázta meg péntek hajnalban Irán déli részét, a busehri atomerőmű környékét.

Az iráni katasztrófaelhárítási szolgálat egyik regionális vezetőjének közlése szerint a földmozgás nem okozott jelentős anyagi károkat, és nem érkeztek jelentések személyi sérülésekről.

Az amerikai földtani intézet mérése szerint az 5,1-es erősségű rengés fészke az atomerőműtől 45 kilométerre keletre, 38 kilométeres mélységben volt. A iráni szeizmológiai intézet szerint 4,9-es erősségű volt a földrengés, és 10 kilométeres mélységben pattant ki.

A rengés középpontjához Kalameh város volt a legközelebb, és egyelőre sem ott, sem másutt nem észleltek jelentős anyagi kárt – jelentette az Isna iráni hírügynökség. A Kalameh és Ahram város közötti utat lezárta egy földcsuszamlás, és egyes lakóházak falán repedések keletkeztek, de egy épület sem omlott be vagy össze.

A perzsa rezsim tovább feszíti a húrt

Irán addig fogja korlátozni az atomalkuban vállalt kötelezettségeinek teljesítését, míg el nem éri a „kívánt eredményt”.

Egy 4,9-es erősségű földrengés mérsékelt károkat tud okozni.

A busehri az ország egyetlen atomerőműve. Az Oroszország által épített és 2013-ban üzembe helyezett erőműben egy 1000 megawattos reaktor működik. 2016-ban orosz-iráni együttműködésben ugyancsak Busehrben elkezdtek építeni két másik reaktort, amelyek várhatóan csak 10 év alatt lesznek készen.

A perzsa-öbölbeli országok már többször kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy egy jelentős földrengés kárt tehet a reaktorban, és radioaktív szennyeződés kerülhet a környezetbe.

A busehri erőmű három tektonikai lemez találkozásánál fekszik, és Irán annak ellenére ezen a helyen építtette fel, hogy figyelmeztették erre a körülményre. 2013-ban, amikor 6,3-es erősségű rázta meg a térséget, és 37 ember halálát okozta, egy iráni tisztségviselő azt mondta: a reaktor 8-as erősségű rengéseket mindenképpen kibír.

Egy éven belül atomfegyvere lehet Iránnak

Izraeli titkosszolgálati források is megerősítették a riasztó előrejelzést.