Egészen elképesztő: füvezett, ezért megúszhatja tettét az antiszemita gyilkos

A zsidó közösség és a francia közélet nagy része egyaránt botrányosnak tartja a bíróság döntését.

Felmentette a büntetőeljárás alól a francia bíróság csütörtökön azt a férfit, aki 2017 áprilisában iszlamista megnyilatkozások közepette bántalmazott, majd kidobott az ablakon egy ortodox zsidó asszonyt.

Az indoklás szerint Kobili Traore, a 65 éves Sarah Halimi gyilkosa aznap este jelentős mennyiségű marihuánát fogyasztott, ezért nem volt teljesen beszámítható. A párizsi fellebbviteli bíróság szerint így Traorének nem kell felelnie azokért a tettekért, amiket pedig maga is elismert és bocsánatot kért.

Úgy tudni, Traore közben azt kiabálta, „Allah akbar”, a Koránból idézett és kijelentette, megölte a démont („sheitan”). Az ügy mégis lassan haladt, csak 2018 elején került a gyanú mellé az antiszemita motiváció lehetősége.

Hosszú vitasorozat előzte meg a döntést

Mint korábban beszámoltunk róla, a felmentő ítéletet nyáron is kilátásba helyezték; azóta a francia zsidó közösség és több más közéleti szereplő harcolni kezdett az igazságszolgáltatás érdekében.

Az ügyben még Emmanuel Macron is követelte a teljes feltáró nyomozást.

Traore állapotáról összesen három pszichiátriai szakvélemény készült. Mentálisan mindegyik egészségesnek találta a rendszeresen mecsetbe járó férfit, ugyanakkor nem értettek egyet abban, hogy mennyire volt beszámítható a kannabisz fogyasztása okán.

Sarah Halimi-gyilkosság: folytatódik a jogi hercehurca

A vizsgálóbíró döntése értelmében akár büntetlen is maradhat az a fiatalember, aki kidobott az ablakon egy ortodox zsidó asszonyt. Soós Eszter Petronella írása.

Csak módosult a tudatállapota, vagy teljesen beszámíthatatlan volt? — emiatt a vita miatt készült a három szakvélemény, s ezek megismerése után már lehetett arról olvasni, hogy az érintettek félnek a beszámíthatatlanság kimondásának lehetőségétől.

A vizsgálóbírók végül a fentiekre tekintettel valóban a beszámíthatatlanságot valószínűsítették, és így az antiszemita motívációt is elutasították.

Dr. Daniel Zagury öt alkalommal vizsgálta meg Traorét, és hangsúlyozta: a férfi aznap is maga döntött a drogfogyasztás mellett, így felelnie kellene tetteiért. A két másik szakember viszont az ellenkező állásponton volt, az egyikük szerint Traore nem tudott szabadon dönteni függősége miatt.

Az ügyészség azt képviselte, hogy előre eltervezett antiszemita gyilkosság miatt bíróság elé kellene állnia tettesnek. Ezért megfellebbezték a vizsgálóbírók döntését, mely szerint az elkövető vélhetően nem volt beszámítható a gyilkosság pillanatában.

A végső szót most mégis a bíróság mondta ki a felmentő ítélettel.

A francia zsidóság megrendült

A Halami-ügyben született eredmény a francia zsidó közösségen belül és kívül egyaránt heves reakciókat váltott ki. A bíróság döntését követően a Francia Zsidóság Képviselőtanácsa (CRIF) döbbenetét és felháborodottságát fejezte ki nyilatkozatában.

„Egy antiszemita bűncselekmény az egyetlen olyan bűncselekmény, amit nagy mennyiségű drogfogyasztás miatt mentesít az igazságszolgáltatás, miközben minden más bűncselekmény esetében ezt éppen súlyosbító körülményként vennék?” — tette fel a kérdést Francis Kalifat, a CRIF elnöke.

Ráadásul a bestiális gyilkosságra az áldozat otthonában került sor – ez is egy új, aggasztó dolog volt a francia zsidóság számára.

Több civil szervezethez hasonlóan a Francia-Zsidó Diákszövetség is a Twitteren ítélte el a bíróság döntését, és azt írták figyelmeztetőül: „mindez egy olyan politika kialakulását jelzi, ami kész büntetlenül hagyni az antiszemita gyilkosságot Franciaországban”.

Harminc évet kapott a nizzai zsidó központra támadó dzsihadista

A Charlie Hebdo lap elleni merénylet utáni hetekben rohanta le késsel a nizzai zsidó központot. Három katonát késelt meg, akik az épületet védték.